👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Voorbije activiteiten -  Verhalen -  geschiedenisbrugge

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Verhalen in De "oude" Zorge

In het kader van het voorleesjaar 2013  werd door de openbare bibliotheek Brugge een verhalencarrousel voor kinderen georganiseerd.  Dit vond plaats op woensdagnamiddag 13 november. Bibliotheek De Zorge werkte hiervoor o.a. samen met het Brugs Ommeland/Koninklijke Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle , die huist in de "Oude Zorge". Zo werd de link gelegd tussen  de "Nieuwe" en de "Oude" Zorge die vroeger gefungeerd heeft als bibliotheek, gemeentehuis en als café.

Vertelster van dienst was kleuteronderwijzeres Regine Beukels.  Zij las er een volksverhaal voor uit het boek van Johan Ballegeer : "100 Brugsche legenden, sprookjes, sagen, anekdoten, spook- en heksenverhalen"

"De draak van Male"  gaat over Joris die opgesloten werd in een kerker, omdat hij iemand tijdens een cafétwist een oplawaai verkocht had. Door de draak te verslaan, die woonde in een onderaardse gang tussen de bloedkapel van Brugge en het kasteel van Male, herwon hij zijn vrijheid en kreeg hij nog een gouden medaille toe.

Na dit verhaal las Regine ook nog 2 bewerkingen voor van sprookjes door Ronald Dahl.

Roodkapje die de wolf om zeep helpt met  een pistoolschot en in bontmantel het verhaal uitwandelt , en sneeuwwitje die samen met de dwergen steenrijk wordt door op de paardenrennen te gokken.

Er waren een 14-tal aandachtige toehoorders.