👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Voorbije activiteiten -  Tentoonstelling UCO -  geschiedenisbrugge

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Fotogroof:Eddy Pollet Fotograaf: Eddy Pollet Fotograaf: Eddy Pollet

Klik op de foto's om te vergroten

Ontwerp: Yvette Kemel
Ontwerp: Eddy Pollet Fotograaf: Yvette Kemel Fotograaf: Yvette Kemel

Tentoonstelling UCO

 Van 't Katoentje tot UCO Jarns

Op 15 en 16 oktober 2011 vond in het lokaal De Zorge Moerkerkse Steenweg 194 in Sint-Kruis de tentoonstelling plaats Van ' Katoentje tot UCO Yarns.

OCO Brugge werd opgericht in 1955 en startte haar productie in 1956. Het was een samenvoegen van twee UCO vestigingen in het Brugse. Enerzijds de spinnerij Contonnière d’Assebrouck en anderzijds de weverij Tissage Saint-Croix . Een moderne fabriek werd gebouwd langs de Jacob Van Arteveldestraat. Cotonnière d’Assebrouck werd gebouwd eind 19de eeuw in opdracht van de bank Dujardin. Na faling kochten Brugse industriëlen het bedrijf op, in 1919 nam UCO de fabriek over. In 1926 kocht UCO de “Tissage Saint-Croix” af van de familie Dhooge.

UCO Brugge had de eerste dertig jaar de wind in de zeilen. Het bedrijf werd tweemaal vergroot. De eerste crisis meldde zich aan in 1978-79 toen Pakistan en India massaal beterkoop huishoudlinnen op de Europese markt afzette. In 1980 moest het bedrijf een eerste herstructurering ondergaan. Het huishoudlinnen werd definitief verlaten en Picanol leverde de meeste moderne getouwen om ribfluweel (pane) en jeans te weven. Tijdens de omschakeling was er een grote economische werkloosheid.

Op 1 oktober 1990 wijzigde UCO Brugge haar naam in UCO Yarns N.V. met de bedoeling de verschillende UCO entiteiten in afzonderlijke productie-eenheden op te splitsen en zo fusies met andere collega’s mogelijke te maken. Voor de werknemers bleef alles ongewijzigd.

In 1991 noteerde UCO Brugge een verlies van iets meer dan 1 miljoen euro en daarom werd met de vakbonden overeengekomen om het zesploegenstelsel te vervangen door een klassieke drieploegen aangevuld met overbruggingsploegen. Dit zijn ploegen die de zaterdag en de zondag 12 uur werken. Sinds 2000 werd bestendig gewerkt om de arbeids- en energiekosten te verminderen en zelfs een investering van 15 miljoen euro met de aankoop van volautomatisch plukmachines bleef niet het verwachte resultaat opleveren.

De laatste tien jaren bleef het verlies zich opstapelen en in januari 2010 kwam de beslissing om de activiteiten stoppen en de meeste moderne machines naar AVS in Spiere Helkijn over te brengen. Bijna 110 werknemers, ooit telden wij 500 medewerkers, verloren hun job en werkzekerheid. Hier eindigt de geschiedenis van een katoenindustrie in Brugge en in leven gebracht door de bank Dujardin, overgenomen door UCO tot 30 april 2010 (evc)
Ontwerp: Eddy Pollet