👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Voorbije activiteiten -  Erfgoeddag 2012 -  geschiedenisbrugge

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.


Een medaille of straatnaam - erkenning voor een held

De Zorge Moerkerkse Steenweg Erfgoeddag 21 & 22 april 2012 Overzicht panelen Tweede Wereldoorlog Errgoeddag 2012 Johan Duyck geeft uitleg bij de figuur Leo De Foere Yvette Kemel heeft uitleg bij de helden uit de Eerste Wereldoorlog Eddy Dubruqué geeft uitleg over de spionne uit de Eerste Wereldoorlog Anne Lowyck Stenguns gevonden bij de restauratie van de paardenstallen in de hoeve Rooigem in Sint-Kruis Ewald Vancoppenolle heeft uitleg bij de partizaan Albert Serreyn

Klik op de foto's om te vergroten

Prijsuitreiking 29 mei 2012

Groepsfoto met de winnaars en organisatoren

Klik op de foto's om te vergroten

Naar aanleiding van Erfgoeddag 2012 werd een wedstrijd georganiseert voor de bewoners van de straten die in de tentoonstelling voorkwamen. Op 29 mei 2012 werden de winnaars uitgenodigd in ons lokaal om hun prijs in ontvangst te nemen. De prijs bestond uit een boekenbon geschonken door de Brugse Boekhandel en een boekenpakket en cd van het Brugs uurtje uitgegebracht door het Brugs Ommeland. Ook de medewerkers aan de tentoonstelling waren van de partij. Nadien kon men een praatje maken bij een hapje en een drankje.


Erfgoeddag 21 & 22 april 2012

Een medaille of straatnaam - erkenning voor een held

 Activiteit 1
Tentoonstelling
Wat hebben Emmanuel de Neckere, Lieven Bauwens en Albert Serreyn gemeen? Vandaag prijken hun namen met een aantal anderen op Brugse straatnaambordjes. Een hele eer! Maar wie zijn ze en wat is hun heldendaad? Wellicht ken je ook mensen die met veel moed en zelfopoffering hun leven riskeerden, maar geen straatnaam kregen. Op de tentoonstelling kon men het verhaal ontdekken van bekende en onbekende helden. 
 
Activiteit 2
Fietstocht
Heel wat straten worden genoemd naar een held. Vooral oorlogshelden, verzetslui en spionnen die hun leven verloren tijdens een gevecht of gefusilleerd werden door de vijand vindt men in het straatbeeld terug. Op deze fietstocht kwam je eindelijk te weten wie de man of vrouw achter deze Brugse straatnaam is. De fietstocht eindigde op de tentoonstelling Een medaille of straatnaam - erkenning voor een held.

Activiteit 3
Quiz
De bewoners van de straten die in de tentoonstelling voorkwamen kregen rond Erfgoeddag een quiz in de brievenbus. Drie vragen deden hen nadenken over de persoon waarnaar hun straat is genoemd. De antwoorden waren te vinden op de tentoonstelling. De flyers werden bedeeld in de Albert Serreynstraat, Michel Van Hammestraat, Leo de Foerestraat, Julius Delaplacestraat, Gaston Roelandtsplein en Emmanuel de Neckerestraat. 

Samenwerking: Kon. Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle, werkgroepen Bewoning Sint-Andries, Heemkunde Sint-Kruis en Erfgoed Sint-Michiels.
Partners: Arsbroek, Familiekunde Brugge en Kon. Maatschappij Numismatica voor Brugge en het Vrije.