👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Voorbije activiteiten -  Erfgoeddag 2011 -  geschiedenisbrugge

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Erfgoeddag 2011


Erfgoeddag Armoe Troef

Beluiken, forten en munten in het Brugse
 
Het erfgoedthema dit jaar is armoede. De koninklijke Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle toont aan de hand van foto’s en een aantal documenten en voorwerpen de erbarmelijke toestand van de bewoners in beluiken. De tentoonstelling is voor een groot deel samengesteld met foto’s uit de verzameling van Jaak Rau. Maar er zij ook onuitgegeven foto’s uit de collectie van het stadsarchief en andere bruikleengevers. Coördinator van de tentoonstelling is Yvette Kemel in samenwerking met een goed team van vrijwilligers.
 
In de 19de eeuw ontstond in Brugge een bescheiden industrialisatie. Dit zorgde voor een toeloop vanuit het platteland waar de werkgelegenheid zeer schaars was. Deze toeloop zorgde voor heel wat problemen op het gebied van huisvesting. Onmiddellijk zagen enkele opportunisten brood in deze ontwikkeling. Wie over wat centen en een ruime binnenplaats beschikte bouwde er kleine woningen met minimaal comfort. Zo ontstonden de beluiken of fortjes zoals ze in Brugge werden genoemd. Meestal was er maar één pomp of waterput en een paar toiletten die door iedereen in het fort werden gebruikt. De overbevolking en slechte hygiëne zorgden voor heel wat problemen. Aan de hand van een fototentoonstelling aangevuld met documentatie willen wij een beeld schetsen van de erbarmelijke levensomstandigheden in deze beluiken.
 
Deze vorm van bewoning bestond ook in plattelandsgemeenten. De levensomstandigheden waren ietsje beter en men had meestal een klein stukje land om groenten te kweken. In de tentoonstelling komen een paar voorbeelden aan bod in Assebroek en Sint-Andries.
 
Medewerkers aan de tentoonstelling:
Onderzoek en samenstelling Yvette Kemel
Medewerkers: Ewald Vancoppenolle, Willy Grymonpre, Frank Develder, Monique Vandenabeele, Dirk Heyns en Eugeen Vandermeersch.
Fort Piessen Westmeers Interieur van een huisje in de Pruttelinge in de Ropeerdstraat