Erfgoeddag 2009

Tentoonstellingen Erfgoeddag: Spelen in Vriendschap en 50-jaar Heemkring, 50 jaar vriendschap

Voor Erfgoeddag koos de Kon. Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle voor spelen in vriendschap. De tentoonstelling schets een beeld van hoe onze grootouders speelden. Met welk speelgoed werd er gespeeld? Welke spelletjes werden er gespeeld? Wie kent er nog de spelletjes slangenrollen, pandspelen, rondedansen?

Na de Tweede Wereldoorlog verbeterde de sociale positie van de arbeiders razendsnel, dit weerspiegelde zich ook op het spel het speelgoed. De komst van allerlei modes, rages en uitvindingen bepaald vandaag de dag het spelgedrag van de kinderen: Electro, Nitendo, X-box en het allernieuwste speeltje Wii. Zelden horen we nog aftel-of spelrijmpje. Ook hieraan is een onderdeel van de tentoonstelling gewijd. In de provinciale bidbibliotheek Tolhuis in Brugge wordt het klankarchief Callewaert-Cafmeyer bewaart. Voor onze tentoonstelling kregen we de toelating om een aantal fragmenten te laten horen. Dit archief bevat een ware rijkdom aan kinderliedjes, smartlappen en verhalen. Wie er meer wilt over weten moet beslist eens langs komen.

Op 6 september 2008 vierde de Kon. Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle zijn vijftigste verjaardag. In een vereniging die zolang bestaat, ontstaan ook vriendschappen. In een overzichtstentoonstelling wordt onze werking aan het grote publiek voorgesteld. Naast foto’s en documentatie werd een dvd-montage gemaakt met foto’s, filmpjes en interviews. Wie met ons wil kennismaken moet beslist eens langskomen. Ook voor onze leden is het een leuke duik in het verleden.

De tentoonstelling vond plaats in ons lokaal De Zorge Moerkerkse Steenweg 194 in Sint-Kruis op zaterdag 25 april van 14.00 tot 18.00 uur en op erfgoeddag 26 april van 10.00 tot 18.00 uur.

De brochure van deze tentoonstelling is nog te koop in ons lokaal.

Home                                                                               Voorbije Activiteiten

Pandspelletjes

Speelwijze:

Kinderen staan in een rij met gevouwen handen. Een kind dat gekozen werd met een aftelrijmpje mag beginnen. Het neemt een klein voorwerp, steentje of ring tussen de gevouwen handen en loopt de rij af terwijl zij door de gesloten handen glijdt en het rijmpje opzegt. Ergens laat ze het voorwerp ongezien achter. Het kind dat bij het laatste woord aan de beurt is moet raden waar het voorwerp zit. Wordt het geraden is het zijn beurt, is het fout dan is het de beurt aan degene die het voorwerp tussen zijn handen heeft.

Versie 1
Ringeloot, Rangeloot,
jij moet zeggen
waar ik de ring van Amerika moet leggen,
't is niet hier
't is niet daar
't is wel ergens,
maar ik weet niet waar

Versie 2
Ringelo, rangelo, gij moet zenden
Gij moet de ring naar Amerika verzenden
Hij is niet hier
Hij is niet daar
Hij is in Amerika
Maar ‘k weet niet waar.
Boef, nu moogt gij raden wie die mooie ring van mij gestolen heeft en wie de dief ervan is geweest.

Variant

Speelwijze:
Elk kind moest een pand ingeven. Al zingend werd een pand uit de hoop gehaald. Het slachtoffer moest dan een opdracht uitvoeren. Was deze goed uitgevoerd dan kreeg hij zijn pand terug.

Om het pand weer te krijgen werden de gekste prestaties verwacht: o.m. rond de blok lopen op één been...
Voor iedere opgave werd gevraagd: wiens pand is da?
antwoord :'t miene meneere
Wat ga je daarvoor doen?
al wat meneer en madam doet.