👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Voorbije activiteiten -  Erfgoeddag 2004 -  geschiedenisbrugge

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Erfgoeddag 2004


Voor 2004 was het thema ’t Zit in de familie, de kring maakte er Feest in de familie van. De tentoonstelling toonde de evolutie in de tradities rond doop, huwelijk en communies aan de hand van twee feesttafels, één voor de meer gegoede burgerij en één voor arbeiders en kortzitters. Door gebrek aan ruimte werd er slechts gedekt voor twee personen. Toch krijgt men een indruk van de kloof tussen arm en rijk. Ook aankondigingen, communieprentjes,  menu’s, en geschenken kwamen aan bod.

Home                                           
Voorbije activiteiten

Feesttafel bij de arbeiders Feesttafel bij de meer gegoede burgerij Enkele voorwerpen uit de traditie's bij geboorte Ons lokaal De Zorge met een spandoek dat gebruikt werd bij een huwelijksjubileum Menu uit het archief van de familie de Pélichy Zicht op de tentoonstelling

Feesttafels

Feesttafel voor 18 personen bij de hogere burgerij en de adel eind 19de eeuw.
  
1.   Middenstuk daarop worden achtereenvolgens de schotels met vis, rundvlees, kalfsvlees talingen en snippen geplaatst.
 
2.   Lampen 
 
3.   Bloemvazen
a. Bord en servet
4.   Zuurstel
b. Waterkaraf
5.   Taartschotel
c. Wijnfles
6.   Taartschotel
d. Zout- en pepervat
7.   Schotel roomschuim
e. Glazen
8.   Schotel met fruitstruif
 
9.   Salades
 
10. Visschotel
 
11. Aardappelen
 
12. Groenten
 
13. Soezen
 
14. Kroketten
 
15. Boter
 
16. Kaas
 
17. Beschuit
 
18. Vier soorten compotes.
 
 
 
Feesttafel in een arbeidersgezin eind 19de eeuw.
  
De kloof tussen de rijke burgerij en een arbeidersgezin was voor de Eerste Wereldoorlog zeer groot. Een feestdiner was in een arbeidersgezin dan ook zeldzaam. Een geboorte werd meestal gevierd in de plaatselijke herberg met grote hoeveelheden jenever of bier.
 
Voor een huwelijk maakte men een uitzondering. Met de karige middelen die men had probeerde men toch een kleine feestmaaltijd te bereiden.

Als tafelkleed werd meestal een gesteven bedlaken gebruikt. De tafel werd gedekt met het alledaags servies en bestek. Daar men slecht het hoogstnodige bezat werd er geleend bij de buren. In de meeste gezinnen had men alleen een diep bord, dit werd zowel voor de soep als voor het hoofdgerecht gebruikt. Koffie of cichorei werd gedronken uit grote kommen. Als afsluiter werden enkele druppels (jenever) gedronken.