👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Te koop -  Kroniek Sint-Kruis-2 -  geschiedenisbrugge

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Kroniek Sint-Kruis-2

Deel 2 van 2006-2011 telkens één voorbeeldje uit de kroniek

Klik op de foto's on te vergroten

2006

Sint-Kruis liefhebberskoers

5 april: De Mexicovrienden organiseren al sinds 1974 een wielerwedstrijd met start aan café “De Schulle” in de Akkerstraat en aankomst aan café “Mexico” in de Moerkerkse Steenweg. Deze wedstrijd is voor internationale elite zonder contract (23-35-jarigen) en beloften (18-23-jarigen). Er worden 19 ronden van 6 km. gereden. Deze keer verloopt de start nogal chaotisch, door de wegenweken in de Maalse Steenweg is het zeer druk in de Brieversweg. Ook de bus van De Lijn moet zich een weg banen tussen de renners en het publiek. De start wordt gegeven door de schepen van sport Erik Cardon. De winnaar is van Poolse nationaliteit.

2007

Sint-Trudoabdij Sint Kruis

29 april: In en rond de abdij “Sint-Trudo” in Male vindt voor de tweede maal de exclusieve tuinbeurs Gardens of Excellence plaats. Op de beurs kan men kennismaken met de bijzondere en zeldzame bloemen gepresenteerd door gespecialiseerde kwekers. Er zijn allerlei workshops en demonstraties. Speciale mandvlechttechnieken van Annemie Goderis, fruitboomgeheimen door Jan Sterken, rozen snoeien door André Casteels en boomverzorging door Arbo-Art. Op de gracht drijven prachtige bloemstukken met als titel De Vier Seizoenen van Carel Vandermoere. In de inkomhal staat een kunstwerk opgebouwd met groenten en fruit en in de ridderzaal is er een tentoonstelling van orchideeën. Daarnaast kan men kennismaken met de nieuwste trends in tuincocooning, exclusieve tuinmeubelen, firma’s die instaan voor de organisatie van tuinfeesten en uitlenen van materiaal, de nieuwste technieken en trends op gebied van tuin en terras aanleg enz. In de grote tent kan men terecht voor een hapje en een drankje, men kan er o.m. kennismaken met een streekbier uit Vivenkapelle. Willy De Lobel uit de Damse deelgemeente bracht een goede twee jaar geleden een blond bier van hoge gisting Kapel van Viven op de markt en onlangs een pittig “bruintje”, Klooster van Viven.

2008

Nijverheidsstraat

14 november: In de Altebijstraat in Sint-Kruis en de Nijverheidsstraat in Assebroek, wordt in opdracht van het Vlaams Gewest, de berm opgeruimd die de scheiding maakt met de ringlaan. Jarenlang werd door de bewoners geklaagd over de verwaarlozing van dit stukje grond. Het stadsbestuur van Brugge schoof de verantwoordelijkheid in deze steeds naar het Vlaams Gewest die er nu eindelijk werk van maakt. Voor de opknapbeurt worden bijna alle bomen gerooid omdat zij een gevaar vormen voor de veiligheid. Bij elke krachtige windstoot vallen grote takken naar beneden. Alle struiken worden tot tegen de bodem gesnoeid. Het voetpad langs de Altbijstraat is bewerkt en zal met gras bedekt worden dat regelmatig zal gemaaid worden. Er worden nieuwe struiken en bomen aangepland. Het kapelletje dat vroeger bij de villa van burgemeester Castelyen hoorde, is terug in zijn volle glorie te bewonderen. Deze zomer kon Maria net boven het onkruid uitkijken. De meeste bewoners zijn heel opgetogen met de opknapbeurt van hun straat. Alhoewel er een paar zijn die het spijtig vinden dat de mooie, hoge bomen gerooid worden. Ook schepen voor groen van de stad Brugge heeft bezwaar aangetekend bij het Vlaams Gewest tegen het rooien van de bomen. Vlaams minister van milieu Hilde Crevits stelt dat alle vergunningen voor het rooien van de bomen in orde zijn en dat het heraanplanten een goede zaak is voor de buurt.

2009

Tentoonstelling In het spoor van Karel de Stoute

25 april: De Werkgroep Heemkunde Sint-Kruis die deel uitmaakt van de Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle werkte mee aan de tentoonstelling van de schuttersgilde De Vrye Archiers van Mynheere Sint-Sebastiaen van Sint-Kruis. Deze schuttersgilde viert zijn 500-jarig bestaan en realiseerde daarvoor een tentoonstelling en een nieuwe publicatie over de geschiedenis van de gilde. Boek en tentoonstelling kregen als titel In het spoor van Karel de Stoute. De tentoonstelling vindt plaats in het lokaal van de schuttersvereniging op het sportterrein “De Gulden Kamer”. Johan Weyts is de auteur van het boek, fotograaf van dienst is Hugo Maertens, Johan Mahieu stond in voor de grafische vormgeving en de drukkerij Windroos voor de realisatie.

2010

Viering 50 jaar kazerne LTZ Victor Billet

10 september: De Marine kazerne LTZ Victor Billet in de Leopold Debruynestraat viert vandaag het feit dat het exact 50 jaar geleden zijn huidige naam kreeg. Daarnaast is er ook de voorstelling en naamgeving van de 64ste promotie onderofficieren. Een beetje geschiedenis over deze site. In 1939 had België meer dan 600.000 man onder de wapens en had dringend nood aan kazernes. De Centrale Apotheek van het Belgisch leger had hier zijn zetel in 1940. Na de bezetting van het Duitse leger werden in de gebouwen Duitse soldaten gekazerneerd. Zij hadden de intentie om hier een gevangenekamp in te richten. De letteraanduiding op de blokken dateert nog uit die tijd. Na de oorlog deden de barakken dienst als gevangenekamp voor collaborateurs. Het interneringskamp Sint-Kruis (ICSK) werd in gebruik genomen op 23 september 1944 en was de gevangenis van duizenden tot 1 april 1951. De 180 overblijven geïnterneerden werden overgebracht naar de gewone gevangenis en de gebouwen bleven leeg. Tot 10 september 1952 om 9.30 uur dan neemt fregatkapitein Van Haeverbeke, hoofd van een detachement van de Zeemacht, de site in gebruik. De gebouwen waren in zeer slechte staat, tijdens de leegstand was het volledig geplunderd. De eerste mariniers hadden het niet gemakkelijk. De gebouwen waren vochtig, vuil en bouwvallig. Het enige wat weelderig voorhanden was waren werkuniformen en klompen van de voormalige gevangenen. Deze werden dan ook gebruikt door de mariniers bij gebrek aan nieuwe werkkledij. Op 10 september kreeg de intussen al goed ingerichte marine kazerne officieel de naam van Luitenant-ter-zee Victor Billet. Victor Billet werd geboren in Sint-Joost-ten-Node op 3 mei 1902. In 1934 gaat hij in dienst bij de Staatsmarine. Na een zeer indrukwekkende carrière voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog raakt hij vermist na hevige gevechten op het strand nabij Dieppe op 18 augustus 1944. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Het monument nabij de ingang van de marinebasis wordt door zijn familie gezien als zijn grafmonument. Op de herdenking is zijn zoon Georges Billet aanwezig, hij neemt eventjes het woord en legt een bloemenkrans bij het monument. De tweede plechtigheid gaat door op het paradeplein. Elk jaar wordt aan de kandidaat onderofficieren een peter toegewezen. Dit jaar krijgt de 64ste promotie onderofficieren Roland Parmentier als peter. Roland Parmentier werd geboren in Oostende op 8 januari 1926. Op 20-jarige leeftijd gaat hij bij de marine. Roland heeft aan boord van verschillende types schepen gediend en heeft als mens grote indruk nagelaten bij zijn collega’s. Hij overleed in Oostende op 21 februari 2008.

2011

Sint-Kruiskermis

17 september: Een traditie sinds vele jaren zijn de gemeentefeesten op Sint-Kruis tijdens het weekend van de derde zondag van september. In de volksmond worden deze feesten nog altijd Sint-Kruis Kermis genoemd. In het jaar 2000 werd Sint-Kruis Kermis omgedoopt tot het Summer End Festival. Er werd gekozen voor een Engelse benaming omdat dat jaar werd gestart met optredens van internationale straatartiesten. Er werd zelfs een kleine wedstrijd van gemaakt waarbij zelfs een jury werd ingeschakeld om de beste straatartiest te kiezen. De naam verwijst tevens naar de periode waarin het evenement wordt georganiseerd, namelijk het einde van de zomer. Het internationale straatartiestenluik werd de voorbije jaren wat afgebouwd, onder meer omwille van het feit dat de Stad Brugge zelf evenementen op touw begon te zetten met internationale artiesten via de vzw Brugge Plus. Dit jaar koos het organiserende Feestcomité Sint-Kruis er dan ook voor om vanaf 2010 onder de naam Summer End door het leven te gaan. Op het programma staat een tweedaagse rommelmarkt in de Boogschutterslaan. Op zaterdag is er vanaf 13.00 de zevende editie van de loopwedstrijd Dwars door Sint-Kruis en een mini taptoe met korpsen uit Dudzele, Jabbeke, Oostende en Zedelgem. Om 20.00 uur is er een avondprogramma met optreden van de coverband Ontpopt op het gemeenteplein en een groots vuurwerk op het sportterrein “De Gulden Kamer”. Hoogtepunt vormen de straatfeesten op zondagnamiddag met optredens, straattheater, kinderanimatie, springkastelenfestival, open deur bij de handelaars, kunstenaars die zich voorstellen en vele info- en demonstratiestands van culturele, jeugd- en sportverenigingen. Zo zijn er onder meer Judo en Capoeira demonstraties en op de terreinen van de Gulden Kamer zijn er demonstraties Flyball. Voor de liefhebbers van folklore is er onder meer een groep uit het Zwitserse Seelisberg waarbij een man een koebel draagt van 60 kilogram. In de lokalen van de Kon. Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle is er een tentoonstelling Herbergen in Sint-Kruis. Een organisatie van de Werkgroep Heemkunde Sint-Kruis.