Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Woon- en rustcentrum van Zuylen

Werkgroep Heemkunde Sint-Kruis en Woon- en zorgcentrum Van Zuylen slaan de handen in elkaar

Toen het OCMW-Woon- en Zorgcentrum Van Zuylen in 2009 op zoek ging naar een originele naamgeving voor hun dagzalen in hun nieuwbouwvleugel, werd onmiddellijk gedacht aan een ‘heemkundig verantwoorde’ keuze. Uiteindelijk viel de keuze op kasteelnamen omdat Sint-Kruis een Brugse deelgemeente is met een reeks mooie kastelen. Voor de uitwerking werd op ons beroep gedaan.

Negen nog bestaande of verdwenen kastelen zijn geselecteerd omwille van hun bekendheid en/of relevantie voor het Sint-Kruise grondgebied: Blauw Kasteel, Kasteel Veltem, Kasteel Rooigem, Kasteel De Spycker, Kasteel van Male, Kasteel Warren, Kasteel Puienbroek, Kasteel De Vijvers, Kasteel Les Fayards. De WHKS leverde de postkaartfoto’s en per kasteel een beknopte historiek. Het OCMW stond in voor de actuele fotografie van de kasteelsites. 

Sint-Kruis kasteel De Spijker Sint-Kruis kasteel Les Fajards of De Beuken Sint-Kruis kasteel Veltem

Boven elke dagzaaldeur hangt nu een pancarte met daarop de naam van de zaal, een oude postkaartfoto en een actuele sitefoto. Aan de muur hangt een kader met de infotekst over het betreffende kasteel. De keuze voor Sint-Kruise kastelen bezorgt de dagzalen een bijzonder cachet en biedt tegelijkertijd interessante heemkundige informatie voor de bewoners en hun bezoekers.

De Werkgroep Heemkunde Sint-Kruis is best trots op deze geslaagde samenwerking waarbij een van hun belangrijkste doelstellingen ‘plaatselijke geschiedenis delen met de brede bevolking’ ten volle is gerealiseerd.