👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Sint-Andries -  Wandeling Sint-Andries 2015 -  geschiedenisbrugge

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Wandeling centrum Sint-Andries

Het huidige kerkgebouw is een driebeukig bedehuis met een westtoren van 1530. Het huidige kerkgebouw is neogotisch naar ontwerp van architecten Deshuyser en Pierre Buyck.

 

Het Brugs Ommeland organiseerde samen met de Werkgroep Erfgoed Sint-Andries op 20 november 2015 een wandeling onder leiding van Ewald Vancoppenolle. De focus lag op de bezienswaardigheden in het centrum van de gemeente Sint-Andries. Zo werd er aandacht besteed aan de kerk en het interieur, de begraafplaats, de oude site van de Sint-Andriesabdij en het Merovingisch hallenhuis.

 

Ewald Vancoppenolle heeft uitleg over het interieur van de kerk. Tegelpaneel met tekening van de oude Sint-Andriesabdij aan de gevel van de kerk.

Klik op de foto's om te vergroten.

Op de locatie van een nieuw te bouwen verzorgingstehuis zjjn in de grond aanwijzingen gevonden dat er op die plaats in de vroege middeleeuwen een Merovingisch Hallenhuis stond.

Tijdens archeologische opgravingen op het domein van dit wzc werden restanten gevonden van een bewonerskern uit de Merovingische periode (5de tot 8ste eeuw). Een aantal vondsten worden permanent tentoongesteld in de centrale inkomruimte van het woonzorgcentrum. Maar de grote blikvanger is een gereconstrueerde Merovingische woning op ware grootte, die volledig opgetrokken is uit natuurlijke materialen en volgens traditionele technieken.