👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Recentste uitgaven -  Boek Kunst in de kerken van Sint-Kruis -  geschiedenisbrugge

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Boek Kunst in de kerken van Sint-Kruis

Wie interesse heeft in iconografie zal in de diepgaande analyses van dit boek zeker zijn gading vinden, ook al ben je niet van Sint-Kruis of niet kerkelijk. Zelf gelijkenissen en linken ontdekken met verhalen of met andere kunstwerken blijft nu eenmaal boeiend. Dat kunnen doorgeven evenzeer.

Vanuit die optiek stellen Eric Colenbier en Johan Duyck van de WHSK, meer dan dertig kunstwerken uit het Ancien Régime, de neogotiek en de hedendaagse tijd eeuw voor. De auteurs letten werkelijk op alle details. Daardoor doen ze bv. Jean Baptiste Bethune en François De Vriendt, die een onvoorstelbare rijkdom van symboliek en betekenissen in hun werken staken, echt eer aan.  

De rode draad van het boek is het liturgisch jaar: bij elk kerkelijk moment een grondige bespreking van minstens één oud of hedendaags kunstwerk dat erbij past. De foto’s zijn voldoende groot zodat bv. glasramen en retabeldetails echt tot hun recht komen.

Het boek belicht realisaties van Michel Abeloos, Arte/Grossé, Jean Baptiste Bethune, atelier Willem Benson, Leopold Blanchaert, Pieter Boudens, atelier Pieter Coecke van Aelst, Matthijs Devisch, François Devriendt, Karel Dupon, Eugen Keller, Hendrik Pickery, Fritz  Roderburg, Jan Rossey, en onbekende 16de eeuwse kunstenaars.

Ook de polychrome beschilderingen door  de bedrijven Declercq (Watou) en Hernou (Sint-Kruis) worden naar hun waarde geschat.   

Het boek kost 20 euro en is verkrijgbaar bij de heemkring.