Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Brugs UurtjeBrugs Uurtje

Woonzorgcentrum Potterie Peterseliestraat 21 te Brugge

Zondag 8 oktober 2017 om 11.00 uur.

Moderator:   Nico Blontrock.

Gast: Odette Vandemaele.

Organisatie werkgroep Brugs Dialect: Monique Vandenabeele, Freddy Clevers, Frank De Velder, Leo de Vlam, Eric Gallet, Eddy Pollet, Ronny Vanaelst, Monique Vandenabeele en Ewald Vancoppenolle.

Leden gratis, niet-leden € 3.

Odette Vandemaele, 88 jaar oud, is de echtgenote van Adrien Lowyck (van den Aigle Belgica). Haar ouders hadden een dubbelwinkel in de Langestraat 154: haar vader Achiel Vandemaele baatte links van de centrale ingang een winkel uit van zuivelproducten, wild en gevogelte. Rechts was de winkel van haar moeder Paulientje Simons, beter bekend als “Paulientje van ’t Kantientje”, met militaire artikelen, decoraties, vlaggen, linten en allerhande benodigdheden voor rijkswachters, muziekkorpsen, enz. Odette is een begaafde muzikante (geen zangeres), schilderde vele aquarellen die momenteel tentoongesteld worden in de gangen van Ter Potterie, was 25 jaar lesgeefster bij de turnvereniging Rust Roest, en tot op heden nog steeds de vaste muziekbegeleidster van het Koor van de Balsemboom. Zij woont met haar man in de Potterie, en heeft dus de buurt van de Langestraat nooit losgelaten!

 

Open deur


Op zondag 15 oktober van 10.00 uur tot 12.00 uur is ons lokaal open voor een babbel en een drankje.

Het documentatiecentrum is open op donderdag 5, 12, 19 en 26 oktober van 14.00 tot 17.30 uur.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

 Daarnaast staan we ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.
 
Inventarissen klik hier

Daguitstap: Eerste Wereldoorlog in Zonnebeke, Passendale en Koekelare

Wat:               daguitstap per autobus naar Zonnebeke en Koekelare.

Wanneer:      vrijdag 20 oktober 2017 om 8.30 uur.

Waar:             vertrek op de P&R Steenbrugge (einde Baron Ruzettelaan).

Wie:               Monique Vandenabeele en Frank Develder.

Programma: geleid bezoek aan het “Memorial Museum Passchendale 1917” te Zonnebeke, vervolgens bezichtiging “Zonnebeke Church Dugout”, gevolgd door middagmaal en gegidst bezoek aan “De Oude Kaasmakerij” in Passendale en tenslotte begeleid bezoek aan het “Lange Max Museum” te Koekelare.

Prijs: 69 EUR per persoon (all-in= autobus en drinkgeld chauffeur, inkomgelden 4 musea, gidsen 3 musea, middagmaal-> soep met brood, Vlaamse karbonaden met friet, koffie/thee, 2 consumpties).

Reservatie: inschrijven bij Ronny Vanaelst (ronnyvanaelst@skynet.be) met vermelding naam deelnemers en telefoonnummer, bij voorkeur per e-mail, ofwel telefonisch 0477 35 74 97(tussen 11:00 en 12:00 en tussen 14:00 en 17:00 – niet op zaterdag en zondag). Betaling: door overschrijving op BE23 0353 2834 0391 (Brugs Ommeland vzw). De reservatie is pas definitief na betaling! Dag coördinatie en bijkomende info: Frank De Velder (0476 56 07 29) en Monique Vandenabeele (0473 24 63 60).

Memorial Museum Passchendale 1917

De Groote Oorlog, die de hele streek omvormde in een bloedig slagveld, sloeg ook in Zonnebeke en zijn deelgemeenten met Passendale in het bijzonder – extreem hard toe. ‘Passchendaele’ werd niet alleen een begrip in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, het werd ook het symbool voor de grote zinloosheid van het oorlogsgeweld in al zijn gruwel. Het grotere verhaal van de Eerste Wereldoorlog en het specifieke verloop van de Slag bij Passendale worden op een bijzonder aangrijpende en aanschouwelijke manier voorgesteld in het volledige vernieuwde en uitgebreide Memorial Museum Passchendaele 1917.

Zonnebeke church dugout

Vanaf 31 juli 2017 zal een originele dugout te bezoeken zijn. De ondergrondse structuur is één van de best bewaarde complexen in de regio omdat deze door de geallieerde troepen onder de fundamenten van de kerk werd aangelegd. De dugout bevindt zich op een diepte van vijf meter en heeft een hoofdgalerij van zo’n 29 meter lang, verschillende zijgangen, vijf kamers en twee toegangstrappen.

Deze unieke tijdelijke openstelling tot 11 november 2017 (dus slechts 100 dagen! ) biedt het grote publiek de mogelijkheid om zich meer dan ooit in te leven in hetgeen zich hier 100 jaar geleden afspeelde.

De oude kaasmakerij

Passendale, een deelgemeente van Zonnebeke, is bekend om zijn gelijknamige kaas, die teruggaat tot 1932, maar pas rond 1980 op de markt gebracht werd. In de Oude Kaasmakerij leer je alles over deze lekkernij en de verschillende toepassingen ervan. En bij een lekkere kaas, hoort een heerlijk biertje. Met plaatselijke specialiteiten als het Beselaarse Heksenbier of The Great Beer Passchendaele, komen liefhebbers van het goddelijke gerstenat ruimschoots aan hun trekken. Ook de verschillende bakkers en slagers verwennen je smaakpapillen met unieke streekproducten en -gerechten.

Het Lange Max museum

Het Lange Max Museum is voor de Wereldoorlog I-toerist een niet te missen plaats aan de Duitse zijde van het westelijk front. Een boerenerf vormt er het centraal punt van de cultuur-toeristische locatie. Vanaf het boerenerf brengt een lange dreef je tot bij de restanten van de geschutbedding van het voormalig Duitse kanon 'Lange Max'.

In een gloednieuw eigentijds museum verneemt de bezoeker alles over het reusachtig kanon dat Duinkerke beschoot. Ook de Duitse bezetting in Koekelare tijdens de Eerste Wereldoorlog krijgt de nodige aandacht. Een unieke tentoonstelling geeft je een beeld van de organisatie achter het front. De productie van goederen voor het front draaide in Koekelare op volle toeren. Het bakhuisje bevat nog sporen van de Duitse aanwezigheid en is ingericht als multimediazaal.

Voordracht Adel binnenste buiten

Op maandag 30 oktober 0m 20.00 uur komt Geert gruyaert vertellen over de Belgische adel. Dit vindt plaats in het CM-gebouw MOerkerkse Steenweg 118 8310 Brugge Sint-Kruis.

Hoe is de adel ooit ontstaan... van de late middeleeuwen tot nu. Waar woonden zij, wat deden zij of wie waren zij?
Tijdens deze lezing gaan wij dieper in op het dagelijkse leven van de adel en hun personeel. Er wordt stilgestaan bij de heraldiek, de jacht, de zomerverblijven, de adelijke titels en de gebruiken.
Ook de afschaffing van de adel door de invoering van de Franse republiek en de herinvoering door de Belgische staat, m.a.w. de Belgische adel vandaag, komen aan bod.

Kasteel de Koude Keuken Sint-Andries archief Brugs OImmeland archief Brugs Ommeland