Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Boek Wapenschilden

 

 

Wapenschilden in Brugse straten

 

Benoit Kervyn de Volkaersbeke

 

 

De Brugse straten zijn rijk aan wapenschilden. Wapens en andere heraldische symbolen zijn ontstaan als herkenningstekens van belangrijke families, van burgerlijke en kerkelijke overheden, van landen, steden, koningen, graven, bisschoppen en pausen. Als middeleeuwse stad is Brugge eveneens versierd met wapenschilden van culturele en beroepsinstellingen zoals gezelschappen, ambachten en gilden, van vreemde naties, van broederschappen, zorginstellingen. Zij toonden hiermee hun aanwezigheid in de stad.

 

Benoit Kervyn de Volkaersbeke brengt een overzicht van de wapenschilden in de Brugse binnenstad, van de drukke Steenstraat tot de kleine Strostraat. De straten staan alfabetisch gerangschikt zodat u snel kunt terugvinden wat u zoekt. Het boek is zeer rijk geïllustreerd met foto’s van oude handschriften, van schilderijen en van details die we op straat kunnen zien.

 

Veel families, sommige vergeten, andere nog steeds actueel, worden via hun wapenschild nader belicht. Ook oude ambachten en hedendaagse beroepen komen aan bod. Met deze wapens ontmoet u een wereld van verscheidenheid, van diverse vormen en kleuren. Historisch-maatschappelijk brengt het boek u eeuwen terug in de tijd. De maatschappelijke structuren van het ancien régime komen tot uiting in de wapenschilden. Daar waar nodig kijkt de auteur ook over de Brugse grenzen: omliggende gemeenten, andere landen en streken (Zuid- en Oost-Europa, Mexico, …). U zult versteld staan van de veelheid aan wapenschilden en andere heraldische emblemen die Brugge sieren.

 

In het eerste hoofdstuk beschrijft de auteur uitvoerig de oorsprong van de heraldiek en van de wapenschilden, hoe deze moeten gelezen worden en wat ze juist betekenen: zo worden bepaalde wapenschilden afgebeeld met schildhouders, wapenspreuken en -kreten, en getopt met kronen of andere schilddekking.

 

Het  boek bevat ook een uitgebreide index waardoor de lezer de te zoeken informatie snel kan vinden.

 

Benoit Kervyn is consulent religieus erfgoed bij Musea Brugge. Hij is lid van de Stedelijke Commissie voor Graftekens van Brugge. Tussen 1988 en 2017 was hij algemene coördinator van de Brugse Heilig Bloedprocessie. Als volwaardige Bruggeling is hij ook stadsgids en lesgever voor de gidsenopleiding.

 

Dit is een ideaal eindejaars- of nieuwjaarsgeschenk

waarvan uw vrienden en kennissen lang plezier zullen hebben!

 

 

Technische gegevens:

 

Wapenschilden in Brugse straten

Benoit Kervyn de Volkaersbeke

ISBN 978 90 77203 16 3

Hardcover, 22 x 26 cm

264 blz. overvloedig geïllustreerd

Verkrijgbaar in alle boekhandels

Prijs: 39,50 euro (excl. eventuele verzendkosten)