Mei 2018

Op zondag 20 mei van 10.00 uur tot 12.00 uur is ons lokaal open voor een babbel en een drankje. Er zijn nog een aantal boeken te koop aan vriendenprijs.

Het documentatiecentrum is open op donderdag  3, 17, 24 en 31 mei van 14.00 tot 17.30 uur.
Niet op 10 mei Onze-Lieve-Heer Hemelvaartdag.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

Daarnaast staan we ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.

Daguitstap Wissant en Calais

Kant en Textielmuseum Calais

Wat:              Batterie Todt, V3 basis te Mimoyecque en het textielmuseum Cité de la dentelle et de le mode in Calais.

Wanneer:     vrijdag 4 mei 2018

Vertrek:         parking Steenbrugge Baron Ruzettelaan om 7.30 uur

Organisatie: Monique Vandenabeele, Frank Develder, Ewald Vancoppenolle

Informatie over de prijs volgt later.

Wissant, in het Nederlands Witzand is een vredig dorpje in Noord-Frankrijk, maar de omgeving kende tijdens de tweede wereldoorlog een onrustig bestaan. Twee belangrijke bouwwerken beheersten het komen en gaan van Duitse soldaten. De Batterie Todt is een versterkte bunker en een onderdeel van de bekende Mur de l’Atlanticque. Binnen deze vesting is alles nog grotendeels bewaard. Brits en Duitse wapens zijn tentoongesteld en alles is gereconstrueerd: wapenkamer, machines, slaapzaal en honderden militaire voorwerpen. Een wandeling doorheen 10 zalen en drie verdiepingen.

De V3-basis te Mimoyecques werd in 1943 gebouwd om het nieuwe wapen V3 af te vuren en heeft nooit gewerkt. Het werd in 1944 door de Britten vernietigd.

Een parel van een tentoonstelling is het museum La Cité de la dentelle et de la mode in Calais (Kales). Dit kantmuseum ligt in een oude kantfabriek uit de 19de eeuw. Een technische demonstratie zal ons tonen hoe het bedrijf werkte.

Er kunnen 35 personen mee. U kunt een plaats reserveren bij Ronny Vanaelst. Bij voorkeur per e-mail: ronnyvanaelst@skynet.be, eventueel telefonisch 0477/35.74.97 tussen 11 en 12 en tussen 14 en 17. Niet op zaterdag en zondag. Men kan inschrijven tot 25 april 2018. De reservatie zal pas definitief zijn na betaling. (evc)

Batterie Todt, V3 basis te Mimoyecque

Geleide wandeling in Vloethemveld

Wat: geleide wandeling in het natuur- en erfgoedgebied Vloethemveld in Zedelgem.
Wanneer: zaterdag 19 mei om 14.30.
Waar: samenkomst
aan de ingang van het voormalige munitiedepot (aan het groene hekken op het einde van de dreef), Vloethemveld, 8210 Zedelgem.
Gids: Ludo Meulebrouck.

Deelnameprijs: 5 euro voor leden, 8 euro voor niet-leden (vooraf te betalen, zie onderaan).

De deelnemers moeten waterdichte schoenen/laarzen voorzien. Honden zijn niet toegelaten en het is verboden te roken in het domein.

Het Vloethemveld is een groene buffer van bijna 300 hectare op de grens tussen Zedelgem en Snellegem en is bereikbaar via de Diksmuidse Heirweg in Zedelgem. Het Vloethemveld sluit langs 3 zijden een voormalig militair domein in.

Het gebied heeft een rijk cultuurhistorisch verleden, waarin onder meer de graaf van Vlaanderen, de Broeders van Sint-Jan van Brugge, de schaapsboerderijen uit de omgeving, de militaire aanwezigheid als munitiedepot, en de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol spelen. In Vloethemveld lag van 1944 tot 1946 een Prisoners of War Camp, een Brits krijgsgevangenkamp. In die periode passeerden hier meer dan 100 000 krijgsgevangen van vooral Duitse en Baltische oorsprong, die opeengepakt zaten in vier kampen.

Het gebied heeft een uitzonderlijke natuur. De planten- en dierenwereld van het Vloethemveld is ongemeen rijk en gevarieerd. We noemen hier maar enkele uitschieters. Bij de planten zijn gevlekte orchis, draadgentiaan en vleesetende zonnedauw bijvoorbeeld absolute toppers. Uiteraard zijn de drie verschillende heidesoorten − rode dopheide, gewone dopheide en struikheide − ook heel speciaal. De rode dopheide is de zeldzaamste van de drie en vormt hier de grootste populatie in Vlaanderen!

Ludo Meulebrouck is een gepensioneerd militair, stadsgids in Brugge en streekgids van het Brugse Ommeland, aangesloten bij de West-Vlaamse Gidsenkring Brugge. Hij is geïnteresseerd in zowat alles van beide Wereldoorlogen en alle verhalen hieromtrent in de ruime omgeving van Brugge en de Ginter regio. Zedelgem en Loppem wekken zijn bijzondere interesse.

Zin om dit unieke gebied te ontdekken onder leiding van een ervaren gids? Schrijf u dan in voor 12 mei 2018 bij Ronny Vanaelst. Bij voorkeur per e-mail: ronnyvanaelst@skynet.be, eventueel telefonisch 0477/35.74.97 tussen 11 en 12 en tussen 14 en 17. Niet op zaterdag en zondag. De deelname is pas definitief na storting op rekeningnummer BE 23 0353 2834 0391 op naam Brugs Ommeland vzw. Met vermelding wandeling Vloethemveld.