Maart 2018

Brugs Uurtje

't Oud Handbogenhof ® Eric Gallet

’t Oud Handbogenhof, Baliestraat 6 Brugge

Zondag 11 maart van 11.00 tot 12.00.

Moderator:   Nico Blontrock. Gast: Jan Debruyne alias prof. Goedbier

Organisatie werkgroep Brugs Dialect: Freddy Clevers, Frank De Velder, Leo de Vlam, Eric Gallet, Eddy Pollet, Ronny Vanaelst, Monique Vandenabeele en Ewald Vancoppenolle.

Leden gratis, niet leden steunen ons met € 3.

In het eerstvolgende Brugse Uurtje van het Brugs Ommeland is Jan De Bruyne (1946) de gast van Nico Blontrock. Jan, acteur en bekend ook als professor Arnoldus Goedbier, heeft een flink deel van zijn jeugd doorgebracht op de St-Annaparochie.  Jan kan er nog altijd héél wat anecdotes over vertellen. Jan De Bruyne leerde de liefde voor het acteren op de schoolbanken. In zijn levensverhaal vallen vaak heel wat bekende begrippen. De Korrekelder,  Malpertuis in Tielt, Theater 19, Arca, Stekelbeest, De Werf, Radijs, Mallemunt. Om er maar enkele op te sommen. Waarom  is hij zo gek van bier? En hoe raakte hij aan die vele tv-optredens? Wat had hij met vendelzwaaien? Wie was “De Moeial”? Kom luisteren, dan weet je het…

De Zorge Moerkerkse Steenweg 194 Brugge Sint-Kruis ® Yvette Kemel
Zondag 18 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur

Ons lokaal is open voor een babbel en een drankje.
Er zijn nog een aantal boeken te koop aan vriendenprijs.

Het documentatiecentrum is open op donderdag 1, 8, 15, 22  en 29 maart van 14.00 tot 17.30 uur.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

Daarnaast staan we ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.

Inventarissen klik hier

Voordracht: Markante vrouwen in de geneeskunst

Michel Deruyttere

Op maandag 26 maart om 20.00 uur voordracht door Michiel Deruyttere Markante vrouwen in de geneeskunst.

In het CM-lokaal Moerkerkse Steenweg 118 Brugge Sint-Kruis.

Leden 2 euro, niet-leden 5 euro.

I.s.m. Familiekunde Vlaanderen regio Brugge.

Lang konden vrouwen geen arts worden, want ze hadden geen toegang tot de universiteit. Sommige werden heks, andere verkleedden zich als man om dat beroep te kunnen uitoefenen. Pas eind 19de eeuw komt daar bij ons verandering in. Isala van Diest en Aletta Jacobs werden toen de eerste vrouwelijke arts, respectievelijk in België en Nederland. Deze baanbrekers slaagden erin het mannenbastion van de geneeskunde eindelijk te doorbreken.

Markante vrouwen in de geneeskunst verhaalt over een tachtigtal opmerkelijke vrouwen die een spoor hebben getrokken in de geschiedenis van de geneeskunst en -kunde. Dankzij hen vinden wij vrouwelijke artsen normaal. De vrouwelijke winnaars van de Nobelprijs geneeskunde en topvrouwen als Christine Van Broeckhoven tonen dat er vandaag veel veranderd is en dat de vrouwelijke arts, de verpleegster en de vroedvrouw eindelijk de erkenning krijgen waar ze recht op hebben.

Michel Deruyttere vertelt een verhaal over krachtige, inventieve vrouwen die op de barricades hebben gestaan om hun levensdroom -‘hun medemens verzorgen’ - waar te maken, niet alleen thuis, maar in de hele samenleving.

CM)gebouw Moerkerkse Steenweg 118 8310 Brugge Sint-Kruis