Fietstocht 16 juli 2013 gids Omer Timmerman Op zoek naar de Kerkebeek Werkgroep Erfgoed Sint-Michiels ® Monique Depraetere Op donderdagnamiddag in De Zorge ® Fernand Proot Oprichting Brugs Kokkerellen in de keuken van de Potterie. ® Eric Gallet Brugs uurtje met Marcel Goemaere.

Klik op de foto's

® Michel Van den Brande Voorstelling gerestaureerde monumenten op de begraafplaats Sint-Kruis. ® Fernand Proot Cultuurprijs 2010. ® Jan Breyne Bezoek neogotische site Vivenkapelle 15 juni 2014. ® Michel Van den Brande Tentoonstelling Met de vlag voorop.

Zoeken op deze website. Vul een trefwoord in en klikt op de zoekknop.

Neem eens een kijkje, klik op de link

Tafelen in een bad … en ietsje meer. Brugse stoven tijdens de late middeleeuwen

Het Brugs Ommeland/Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle heeft het boek uit Tafelen in een bad … en ietsje meer. Brugse stoven tijdens de late middeleeuwen, auteur Jean Luc Meulemeester.

Brugge heeft tijdens de latere middeleeuwen op verschillende terreinen een faam opgebouwd, zeker ook op het gebied van badstoven. Reizigers en handelaars hebben toen vaak daarover geschreven. Heel wat Vlaamse miniaturen tonen ons binnenzichten van dergelijke ruimten. Hier en daar vernemen we ook wat gegevens over dit onderwerp. Hoe werkten ze? Wie was er cliënt? Was de inrichting overal hetzelfde? Gebeurde er meer dan baden? Kon je er ook eten? Luisterde men naar muziek? Waar lagen ze in de stad? Aan de hand van een reeks getuigenissen, afbeeldingen en allerhande bronnen wordt in dit boek een antwoord op al die vragen geformuleerd. In het verleden werd her en der, in boeken en in artikels weleens over de Brugse badstoven geschreven. Nu worden deze gegevens voor het eerst samengebracht en aangevuld tot een honderd pagina’s tellende uitgave, verlucht met een resem kleurenillustraties. Het is ten andere het eerste Nederlandstalige boek dat over dit onderwerp wordt gepubliceerd.

Prijs: 20 euro – leden van het Brugs Ommeland 17 euro. Verzengingskosten 5 euro.

Het boek is te koop in ons lokaal De Zorge, in de boekhandel of te bestellen bij Ewald Vancoppenolle ewald.vancoppenolle@skynet.be.

Reeds geplande activiteiten 2018

• Zondag 18 november: Nieuw causerie op zondagmorgen. Erfgoed Brugge, de online schatkamer van Brugge. Deze activiteit is voor iedereen gratis toegankelijk.

• Maandag 26 november: voordracht Johan Duyck: Waardevolle graven als funerair erfgoed. Voor deze voordracht moet men niet vooraf inschrijven.

• Zondag 9 december: Brugs Uurtje.

Klik op de gemarkeerde datum voor meer informatie.

Brugs Ommeland 2018/3  klik hier voor de inhoud.

Inventaris West-Vlaamse tijdschriften

Sinds een paar jaar werkt de heemkundige kring aan het project ontsluiten heem- en geschiedkundige tijdschriften in West-Vlaanderen op artikels. Na de samenwerking met Heemkunde West-Vlaanderen kwam het project in een stroomversnelling.

Intussen zijn meer dan 100 tijdschriften ontsloten waarvan het grootste deel kan geraadpleegd worden het documentatiecentrum van de heemkundige kring.

Probeert het eens

Zoekformulier

Gebruik de schuifbalk bij het bekijken van het resultaat.

Word vriend op Facebook

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

Hebt je een bericht, een leuk weetje of foto die verband houdt met heemkunde plaats het op onze Facebookpagina. Ook aankondigingen van geschied- heem- of volkskundige evenementen kunt u er kwijt.

Klik op het facebook logo

Brugs Ommeland - Kon. Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle vzw

Promoot jouw pagina ook