Causerie op zondag Armenpenningen in Brugge Boekenverkoop Sint-Kruiskermis Bezoek Domein Gruuthuse Oostkamp Voordracht in het Volkskundemuseum
Klik op de foto's om te vergroten

Het documentatiecentrum De Zorge Moerkerkse Steenweg 194 Brugge Sint-Kruis is open elke donderdagnamiddag van 14.00 tot 17.30 uur. Behalve op feestdagen.

Beste leden en sympathisanten van het Brugs Uurtje

Met spijt vernemen wij dat enkele leden van de Werkgroep Brugs Dialect - Brugs uurtje, op het eind van dit jaar ontslag nemen uit de werkgroep. Ook moderator Nico Blontrock beëindigt zijn medewerking. Deze werkgroep werd in 1983 opgericht in de schoot van de heemkundige kring en sindsdien ondersteund op financieel en materieel vlak.

De werkgroep Brugs Dialect, die reeds meer dan 35 jaar een succesformule van de vzw Brugs Ommeland is, zal uiteraard blijven bestaan. Het bestuur en de leden van de Werkgroep Brugs Dialect gaan er alles aan doen om het Brugse dialect in stand te houden en interessante activiteiten met betrekking tot Brugs dialect te organiseren.

Brugs Ommeland 2019/4 voor inhoud klik hier.

® Michel Van den Brande Voorstelling gerestaureerde monumenten op de begraafplaats Sint-Kruis. ® Fernand Proot Cultuurprijs 2010. ® Jan Breyne Bezoek neogotische site Vivenkapelle 15 juni 2014. ® Michel Van den Brande Tentoonstelling Met de vlag voorop.
Neem eens een kijkje, klik op de link

Geplande activiteiten 2020

Vanaf februari 2020 zullen de voordrachten starten om 19.30.

Zondag 16 februari 2020 10.15 uur: Marc Rykaert Causerie Prenten met stadszichten uit de 19de eeuw.

Maandag 24 februari 2020 19.30 uur: Lionel De Decker voordracht Dienstencentra in de middeleeuwen en hun activiteiten.

Maandag 30 maart 2020 19.30 uur: Jan Dumolyn voordracht Brugge in de Middeleeuwen en het Brugse Ommeland.

Maandag 27 april 2020 19.30 uur: André Vandewalle voordracht Heraldiek, levend erfgoed.

Zondag 17 mei 2020 10.15 uur: Martine Nijsters causerie Aangrijpende levenskroniek van een sterke vrouw.

Maandag 26 oktober: Tamar Ingels voordracht Het erfgoed van de dood.

Maandag 30 november 19.30 uur: Brecht Demasure Boer. Het noeste leven in West-Vlaanderen.

Klik op de onderstreepte datum voor meer informatie.

Inventaris West-Vlaamse tijdschriften

Sinds een paar jaar werkt de heemkundige kring aan het project ontsluiten heem- en geschiedkundige tijdschriften in West-Vlaanderen op artikels. Na de samenwerking met Heemkunde West-Vlaanderen kwam het project in een stroomversnelling.

Intussen zijn 87.000 titels uit 128 tverschillende tijdschriften ontsloten waarvan het grootste deel kan geraadpleegd worden het documentatiecentrum van de heemkundige kring.

Verenigen of privé personen die aan het project willen meewerken kunnen mailen naar: kemel.y@skynet.be.

De databank is intussen ook opgenomen in de site van Heemkunde Vlaanderen: klik hier

Probeert het eens

Zoekformulier

Gebruik de schuifbalk bij het bekijken van het resultaat.