👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Documentatiecentrum -  UCO-Archief -  geschiedenisbrugge

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Overhandiging UCO-Archief

Ewald Vancoppenolle voorzitter heemkring en voormalige personeelchef UCO-Brugge Ewald Vancoppenolle, Eddy Pollet, Freddy Clevers en echtgenote en verantwoordelijke voor het documentatiecentrum Yvette Kemel

klik op de foto's om te vergroten
De overhandiging van het UCO-archief vond plaats op 29 mei 2012 samen met de prijsuitreiking van de straatquiz naar aanleiding van Erfgoeddag. (zie rubriek voorbije activiteiten).

UCO-Archief

In 2010 werd meegedeeld dat het textielbedrijf UCO Brugge definitief zijn productie stopt. De kosten werden te zwaar en de concurrentie met niet-Europese firma’s te hard.  De laatste jaren werd economische werkloosheid als vanzelf aangenomen en iedereen dacht dat UCO al zo oud was dat sterven onmogelijk was. Maar helaas.

Op de vraag wat men met het archief zou doen werd geantwoord: wat je niet meeneemt gooien we weg. Daarom begon onze toenmalige voorzitter Ewald Vancoppenolle, die personeelchef was bij UCO, op eigen initiatief alles te triëren op basis van wat het bewaren waard is. Achttien dozen vol archief belandden in zijn garage. Het is dat archief dat nu overgedragen werd aan de heemkundige kring.

Het UCO-Fonds bevat:

-Alle personeelsboeken van 1919 tot 1990 van Sint-Kruis, Assebroek en Brugge. De digitale inschrijvingen sinds 1990 werden vernietigd.

-Alle verslagen van de ondernemingsraden vanaf 1956 tot 2003.

-Alle bedrijfstijdschriften

-Alle informatiebrochures en jaarverslagen van 1929 tot 2006

-Bedrijfsinstructies, verslagen van sociale verkiezingen, briefwisseling van de personeelsdienst.

-Foto’s

-Enkele bedrijfsplannen, oude loonboeken en weefrapporten

 

 't Katoentje was de volkskundige benaming van de textielspinnerij die toen gelegen was in de Nijverheidsstraat te Assebroek. UCO Yarns is de moderne Engelstalige benaming voor UCO garen in de Jacob van Arteveldestraat.

UCO-Gent had in Brugge drie vestigingen:

 1.Cotonniere d’Assebrouck, een bestaande spinnerij die in 1919 werd overgenomen door UCO en eindigde in 1956

2.Tissage Saint-Croix, een bestaande weverij die in 1931 overgenomen werd door UCO en eindigde in 1967

3.UCO Brugge van 1956 tot 2010.