👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Documentatiecentrum -  SOS Papier -  geschiedenisbrugge

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

SOS Papier

Foto: Yvette Kemel Foto: Yvette Kemel

Op zolders, kelders en zelfs schuren wordt allerlei documentatie en boeken bewaard waarvan de eigenaar soms zelf niet meer weet dat hij ze heeft. Vaak zijn ze bewaard in zeer slechte omstandigheden waardoor de schade onherstelbaar is en er waardevolle informatie verloren gaat. Er zijn 22 soorten schade in vijf categorieën onderverdeeld: band- en boekblokschade (zoals versleten naaiwerk en rug beschadiging), chemische schade (onder andere brandschade, inktvraat, kopervraat, verzuring), mechanische schade (door gebruik en geweld), plaagschade (insecten en knaagdieren) en vochtschade (bijvoorbeeld vervilting en schimmel).

Onlangs kreeg onze kring een waardevolle schenking waarvan gelukkig heel wat materiaal in redelijke tot goede toestand was. Jammer genoeg zijn er ook een aantal boeken die zo erg beschadigd zijn dat ze totaal verloren zijn.

Oproep

Heeft u ergens in huis oude boeken of documenten controleert deze en probeer ze in goede omstandigheden te bewaren. U kunt ze natuurlijk ook schenken aan onze kring of een andere instelling waarvan u vindt dat ze beter op hun plaats zijn. Ook bij het opruimen van inboedels van overleden personen of ouderen die naar een rusthuis gaan, gooi niet zomaar alles in een container, vaak zitten er echt waardevolle dingen tussen. Prenten, boeken, foto’s, documenten, voorwerpen enz… ze zijn waardevoller dan men vaak denkt.

Indien u iets kwijt wilt of niet goed weet wat ermee aan te vangen neemt dan contact met de heemkundige kring. Indien wij het niet kunnen bewaren dan kunnen wij u doorverwijzen naar andere instanties.

brugsommeland@skynet.be

 

Foto: Yvette Kemel Foto: Yvette Kemel