👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Documentatiecentrum -  Rapport 2019 -  geschiedenisbrugge

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Rapport 2019

Ook in 2019 werd hard gewerkt aan het ordenen en ontsluiten van de documenten, foto’s, prenten, affiches, boeken en tijdschriften in het documentatiecentrum van de heemkring. 11 vrijwilligers komen op donderdagnamiddag bijeen om te sorteren, te scannen en in te voeren in databases.

Het tijdschriftencentrum heeft 148 verschillend heemkundige en geschiedkundige tijdsschriften. Daarvan was de helft reeds in 2019 ontsloten  via het project "West-Vlaamse tijdschriften". Dit project werd door onze vereniging gestart. Intussen is er een samenwerking met Heemkunde West-Vlaanderen en Vlaanderen om deze gegevens online te brengen.

Bij sommige instellingen op uw computer worden de PDF-bestanden niet geopend maar rechtstreeks opgeslagen in de map downloads op uw computer.

Tijdschriften in lokaal

Tijdschrifteninventaris

Zoekactie tijdschriften databank Vlaanderen

Zoekactie tijdschriften databank West-Vlaanderen

Onze bibliotheek bevat 1530 titels waarvan 460 met als onderwerp Brugge. De onderwerpen zijn divers: algemene geschiedenis van Brugge, Brugge als toeristische stad, Brugse huizen, instellingen, kloosters, verenigingen enz. We hebben 32 boeken over Zeebrugge, voornamelijk over de haven maar ook over Zeebrugge als vissersgemeente. Ook de deelgemeenten zijn vertegenwoordigd: Sint-Kruis 32 titels, Sint-Michiels 5, Sint-Andries 20, Dudzele 6, Koolkerke 3, Lissewege 7, Sint-Pieters 9. Andere onderwerpen zijn politiek, West-Vlaanderen, kunst, algemene geschiedenis, volkskunde en religie.

Inhoud bibliotheek

Het documentatiecentrum heeft allerlei informatie in de vorm van krantenknipsels, brochures, originele documenten die geschonken werden door privépersonen. Ze hebben te maken met Brugge en de diverse deelgemeenten wat betreft kunst, cultuur, religie, cultuur, taal, genealogie.

Inhoud documentatie

De prentencollectie bevat momenteel 5000 prentjes voornamelijk met religieuze onderwerpen, daarvan zijn er 3600 ontsloten op inhoud en gescand.

Inhoud prentencollectie

De fotocollectie bevat 6500 foto’s in papieren versie die momenteel gescand worden zodat ze in de toekomst ook digitaal ter beschikking zullen zijn. Daarnaast zijn er een 15 000 digitale foto’s die nog op een databank moeten ontsloten worden. Je vindt ze wel via het zoeksysteem van de computer. Deze foto's zijn afkomstig van diverse schenkingen, eigen fotografie en het scannen van collecties. 170 foto’s geschonken door de familie Vancoppenolle en verzameld door Maurits Van Coppenolle zijn te zien op de Beeldbank West-Vlaanderen.

Inhoud fotocollectie

Inhoud affiche collectie

Het liederenbestand bevat 3000 titels van oude liedjes, soms alleen de tekst maar ook vaak de muziek. Er is ongeveer 80% ontsloten.  Er zijn liederenboekjes, losse blaadjes, partituren en vliegende bladeren of marktliedjes. Bijvoorbeeld het Liederboek van den Belgischen soldaat of Mijn Land is Vlaanderen bevat heel wat patriottische en Vlaamse liederen. Een ander voorbeeld Oude liederen 1597-1900 uitgegeven door C. H. Cranendonck bevat 64 oude liederen.

Inhoud liederen collectie

Het documentatiecentrum heeft een uitgebreide collectie damesbladen zoals Het Rijk der Vrouw, Vrouw en Huis, Libelle en Beatrijs. Deze beslaan de periode 1930-1980 en tonen de evolutie van het dagelijks leven. Zowel op gebied van mode, voeding, etiquette, opvoeding en de opkomst van het toerisme. Momenteel zijn er 2750 titels ontsloten in een databank.

Inhoud collectie damesbladen

De werkgroep Brugs Kokkerellen beheerd een collectie menukaarten, brochures over voeding en handleidingen van keukenmateriaal. Daarnaast hebben zij een kleine bibliotheek met 150 kookboeken.

Inhoud boeken en brochures Brugs Kokkerellen

De Werkgroep Heemkunde Sint-Kruis beheerd de documentatie over hun werkingsgebied. Deze bibliotheek bevat een honderdtal titels met als onderwerp Sint-Kruis. Onder hun beheer valt ook een uitgebreide foto- en kaartencollectie over Sint-Kruis.

Inhoud Sint-Kruis

Inhoud Sint-Kruis 2

De Werkgroep Erfgoed Sint-Michiels opgericht in 2011 heeft intussen al heel wat documentatie en fotomateriaal verzameld. Voor de inventarissen:

Inhoud Sint-Michiels

Inhoud Sint-Michiels 2

De Werkgroep Erfgoed Sint-Andries beheerd de fotocollectie van wijlend Roger Demarest, persfotograaf uit Sint-Andries. Er zijn plannen om deze collectie te ontsluiten. Dit belooft een schat aan materiaal over Brugge en de deelgemeenten.

Inhoud Sint-Andries