👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Digitale documentatie -  Staten van Goed -  geschiedenisbrugge

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Staten van Goed van Erckeghem, Oostkamp en Rooden

In 1977 werd een eerste deel van de index op de staten van goed van de heerlijkheden Erckeghem, Oostkamp en Rooden geseyt Nieuwenhove deel 1 uitgegeven door de Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle. Toen nog gesetteld in Sint-Andries. In 1984 werd deel 2 uitgegeven. Deze documenten werden getranscribeerd door het echtpaar Dewulf-Heus. Eeerlijkheid gebied te zeggen dat de namen niet altijd correct zijn weergegeven. Toch is het een goede leidraad om een staat van goed terug te vinden. Trouwens is het altijd veiliger om de originele documten zelf in het archief te bekijken. De staten van goed van deze heerlijkheid worden bewaard in het Rijksarchief. Deze kunnen opgevraagd worden via de inventaris 47 in de leestzaal.

Een paar jaar geleden maakte wijlen Paul Coghe een overzichtelijk namenindex van beide delen. Deze kunt u hier consuleren in een PDF-bestand.

Erckeghem was een apendante heerlijkheid van het Brugse Vrije die zich uitstrekte over de parochies Oostkamp, en Zwevezele. Het bestuur werd uitgeoefend door een baljuw, burgemeester, zeven schepenen, een griffier-stokhouder, een ontvanger en een amman.

Rode gezegd Nieuwenhove strekte zich uit over het grondgebied Oostkamp en Waardamme. Het was ook een appendente van heerlijkheid in de kasselrij van het Brugse Vrije maar ging af van het leenhof van de Burg van Brugge en gedeeltelijk van het kasteel van Dendermonde. Ze had hetzelfde bestuur als Erckeghem.

De gemeente Oostkamp was een lappendeken van van heerlijkheden. Zo had je nog Buskensambacht deze heerlijkheid ging af van het Houtse, die zelf afging van de Burg Van Brugge. Ze strekte zich uit over Oostkamp en Loppem.

Het Lardier van Brugge was samen met de leenhoven van het Heerschap van Oostkamp en Ten Torre verbonden met de heerlijkheid van Oostkamp. Ze werden gehouden van het leenhof van de Burg van Brugge.

Bij sommige instelling op uw computer worden de PDF-bestanden niet geopend maar rechtstreeks opgeslagen in de map downloads op uw computer.

oostkamp_sgv_dewulf_index.pdf Index op de staten van goed van de heerlijkheden Erckegem, Oostkamp en Rooden geseyt Nieuwenhove (207.75 kB)