Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Redacteur van het Brugs Ommeland is Jan D'hondt. Indien u hem wenst te contacteren voor een informatie of hebt u een artikel dat u wenst te publiceren klik hier: mail me

Bij sommige instelling op uw computer worden de PDF-bestanden niet geopend maar rechtstreeks opgeslagen in de map downloads op uw computer.

Index op alle artikels in het Brugs Ommeland 1961-2018 plus digitale nieuwsbrief klik op onderstaand link.

Inhoud Heemkundige Bijdragen voor Brugge en Ommeland. Klik op onderstaande link.

Klik op de foto om te vergroten.

Persvoorstelling in De Zorge

Op dinsdag 6 april 2010 werd het eerste nummer van de vijftigste jaargang van het Brugs Ommeland voorgesteld.

Met dit nummer behaalt het tijdschrift Brugs Ommeland de 'gouden' kaap van de vijftigste jaargang. Vijftig jaar, vijf decenia of een halve eeuw lang: een feestelijke en gedenkwaardige gebeurtenis dus. En toch ook een prestatie om fier op te zijn, zeker wanneer we de snel evoluerende multi-media maatschappij van het laatste decenia in ogenschouw nemen.

Vijftig jaar geleden dus, in de kortemaand (februari) van het jaar 1961, verscheen het eerste nummer van de eerste jaargang van ons tijdschrift (Het) Brugs Ommeland. De redactie was toen een tweemanszaak en bestond uit secretaris Jozef Penninck en voorzitter Gerard Franchoo. De eerste bijdrage was er één van rijksarchivaris dr. Joseph De Smet over de vorming en verdwijning van de paallanden van de stad Brugge.

In dit extradik jubileumnummer hebben de redactieleden één voor één het beste van zichzelf gegeven om er een rijk gevulde en lezenswaardige aflevering van te maken. Ik vermeld hierbij enkel de eerste bijdrage van de hand van Marc Ryckaert, die als oud-redacteisecretaris het best geplaatst was om een mooi onderbouwde terugblik te geven van vijftig jaar Brugs Ommeland.

Ik besluit dit redactioneel dan ook graag met de slotzin die Gerard Franchoo vijftig jaar geleden schreef in het eerste nummer: Aan het Brugs Ommeland, goed heil en levet lang, dienstig en degelijk.

Jan D'hondt
Redactiesecretaris

Brugs Ommeland 2020