👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Brugs Kokkerellen -  Vergeten groenten -  geschiedenisbrugge

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Vergeten groenten

Nostalgisch koken

Kookdemonstratie Nostalgisch koken, minder gekende groenten in een nieuw jasje. Dit vond plaats in de hoeve Hangerijn zaal De Doeninge Gemeneweideweg-Zuid, 113 Brugge Assebroek op zaterdag 14 november 2015 om 15.00 uur.

Het thema van de Week van de Smaak was in 2015 Vergeten. De werkgroep Brugs Kokkerellen werkte vier maanden  rond vergeten en teruggevonden groenten. Populair als ze waren in de tijd van onze grootmoeders, zijn sommige groenten in onbruik geraakt. Stilaan verschijnen ze terug in de winkelrekken van sommige supermarkten of op de plaatselijke markt. De resultaten van deze experimenten werden voorgesteld tijdens een kookdemonstratie. Er werd gefocusd op minder gekende groenten en hoe ze verwerken in moderne en lekkere gerechten. Oude groenten variëteiten in een nieuw jasjes.

® Michel Van den Brande ® Michel Van den Brande
® Michel Van den Brande ® Michel Van den Brande

Klik op de foto's om te vergroten.

® Michel Van den Brande ® Michel Van den Brande

Wat stond er op het menu:

Chips van wortelpeterselie deze werden opgediend met rode bietentaco’s en een drankje. Er was keuze tussen witte wijn, sinaasappelsap of water. Het tweede gerecht was posteleinsoep, deze werden geserveerd in kleine kopjes met een stukje brood. Als derde gerecht hadden we rolletjes van snijbietbladeren met een pikante vulling van wortelen, rammenas en stukjes kip. Dit werd opgediend met zoetzure saus. Intussen werden de glazen nog eens gevuld. Daarna volgde een linzenstoofpotje met rozijnen en spekjes. En als laatste hartig gerecht, quiche van verse schorseneren. Als tussengerecht volgt een granité van rode bietensap en appeltjes. Als nagerecht was er crème van pastinaak met vijgenconfituur en speculaas. En een kleine pompoenmuffin met koffie. Uiteraard allemaal kleine porties. De deelnemers waren enthousiast en de lege bordjes toonden aan alles in de smaak viel.

® Michel Van de Brande ® Michel Van de Brande ® Michel Van de Brande ® Michel Van de Brande ® Michel Van de Brande ® Michel Van de Brande ® Michel Van de Brande ® Michel Van de Brande ® Michel Van de Brande

Foto's Michel Van den Brande en Eric Gallet.

Yvo Decraemere. ® Eric Gallet. Yvo Decraemere en Monique Vandenabeele ® Eric Gallet. Eddy Pollet en Monique Depraetere bij het serveren van de Posteleinsoep. ® Eric Gallet. Yvette Kemel, Yvo Decraemere en Daniël Vandenberghe in overleg. ® Eric Gallet. Yvette Kemel als moderator. ® Eric Gallet. Monique Vandenabeele heeft uitleg bij het maken van de pastinaakcréme. ® Eric Gallet.

Foto's Michel Van den Brande en Eric Gallet.