👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Brugs Kokkerellen -  Tentoonstelling 2012 -  Appel & Peer -  geschiedenisbrugge

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Appel & Perennieuws

Regelmatig komen op deze pagina appel en perenweetjes.

Beignets van appelschillen, een origineel recyclagedessert


Voor 4 personen, duur :15 min

Ingrediënten:
4 mooie schillen van appelen (zo lang mogelijk schillen)
1 eiwit
1 eetlepel maïszetmeel
 arachideolie voor het bakken
1 eetlepel suiker
 
Bereiding van Beignets van appelschillen
 
Klop het eiwit op tot het goed stijf is.
Doe de maïszetmeel in een kop, doe er 3 eetlepels water bij en roer los tot een mooi glad beslag. Werk er dan voorzichtig het eiwit onder.
Verhit de frituurolie in een pan.
Rol elke appelschil op tot een buisje zonder te strak aan te halen. Haal die door het beslag en leg ze dan in de pan in de hete arachideolie. Bak goudbruin.
Haal de beignets voorzichtig uit de olie en laat uitlekken op een vel keukenpapier.
Leg ze dan snel op een schotel, strooi er een beetje suiker over en dien meteen op.

Heerlijke taartjes met peren en blauwschimmelkaas

Ook hartig kan heel wat met peren zoals dit eenvoudige recept. Heel simpel met kant-en-klaar bladerdeeg.
 
Nodig: Kant en klaar bladerdeeg, kan in vierkante lapjes gekocht worden of zelf uitgesneden worden uit een grote lap, uien, peterselie, vaste peren en blauwschimmelkaas.
 
Leg per persoon een plakje ontdooid bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Hierover verdeel je gefruite ui ringen vermengd met wat fijngehakte peterselie en een laagje verkruimelde blauwschimmelkaas. (Voor wie pittige kaas niet lust zijn zachte geitenkaas of Griekse feta een goed alternatief.) Dan schil je per persoon een halve peer en snijd je het klokhuis eruit. Snijd die halve peren in dunne plakjes, maar laat aan de smalle bovenkant een stukje vastzitten. Zo kun je de peren tot waaiers uiteen drukken. Leg de peerwaaiers op de plakjes bladerdeeg en strooi er nog wat verkruimelde blauwschimmelkaas over. Bak de taartjes in een voorverwarmde oven van 200 °C in 20-25 minuten gaar. Een verrukkelijk voorgerechtje.

Kwee-appel

 Kwee-appel - Chaenomeles vulgaris

Vroeger kwam je de kwee-appel veel tegen in de moestuin van een boerderij. Tegenwoordig kom je ze vrij veel tegen in plantsoenen en langs wegen.

De kwee-appel is een lief klein struikje die in het voorjaar mooi roze-rood of wit bloeit. Het is familie van onze roos en de bloem herinnert je daar ook aan. De gele vruchten komen er eind zomer aan en blijven vaak de hele winter hangen. Ze vormen een mooi contrast met alle bruintinten die in het najaar en de winter overheersen.

De gele, viltige vruchten lijken wel wat op kleine appeltjes of peertjes. Daar komt ongetwijfeld ook de naam vandaan. De vruchten smaken wrang-zuur. Rauw zijn ze niet te eten maar in een jam of gelei komen ze prima tot hun recht - ze smaakt een beetje citroenachtig. Er zit erg veel pectine in zodat ze ook in gewone jam de geleisuiker kunnen vervangen.

Saus voor eend (of ander gevogelte) uit de zeventiende eeuw

Dit recept komt uit een keukenmanuscript dat dateert van 1603 en bevindt zich in de Gentse universiteit. Recepten van voor de 19de eeuw vermelden geen hoeveelheden. Men rekent op de ervaring en de vaardigheid van de kok om de gepaste hoeveelheden te gebruiken om tot een lekker geheel te komen.

 Ingrediënten: geroosterd roggebrood, azijn, boter, muskaatnoot, gemalen kruidnagel, zoete appelen, ui.

 
Bereiding

Om sause van intvoghels

Roost rogghen broot legghet te weecke in asijn ende steket door doeter bruin boter in noten ende naghel poer neempt zoete appels ende anieyen smoort se al tsamen

 

Perenconfituur met stukjes chocolade


 Wat halen we in huis?

·1 kilo rijpe peren
·100 g donkere bittere chocolade
·1 onbehandelde citroen
·400 g confituursuiker

Schil de peren, snijd ze in kwartjes en verwijder telkens het klokhuis. Snijd elk kwartje nog eens in drieën en doe de stukken in een kookpot.
Was de citroen en dep ze droog. Schil de citroen met de dunschiller, snijd ze daarna doormidden en pers de twee helften uit. Doe de stukjes citroenschil samen met het sap en de suiker bij de peren. Roer alles goed door elkaar en zet de kom gedurende 20 tot 30 min. op een zacht vuurtje, tot de suiker gesmolten is. Roer regelmatig.

Breek de chocolade ondertussen in kleine stukjes en hak de grootste stukken fijn met een keukenmes. Laat de confituur nog 5 min. doorkoken op een groot vuur, als de suiker gesmolten is en het kookpunt werd bereikt.

Schep met een schuimspaan de stukken peer uit de kookpot en laat het sap daarna nog eens inkoken gedurende 5 min. Doe de stukken peer terug in de stroop en laat nog eens 3 tot 4 min. koken. Haal de kookpot van het vuur en laat de confituur afkoelen tot ze lauw is. Doe er de chocolade bij en roer alles door elkaar. 

Giet de confituur in een bokaal, sluit hem af en bewaar in de ijskast.

Perenconfituur met gember


Wat halen we van de winkel in huis?

  • 500 g peren
  • 2 citroenen
  • 1 stukje gember (een duim)
  • 250 g confituursuiker (2:1 verhouding)
Schil de gember en snij hem in zeer kleine blokjes. Omdat ik niet hou van een te scherpe smaak, kook ik deze stukjes eerst even een minuutje in water. Vervolgens haal ik de stukjes gember uit het water en doe ze in een ruime kookpot.
Ook de peren mogen hierbij (uiteraard geschild en in blokjes). Voeg het sap van de citroen en van de sinaasappel toe en breng het geheel een tiental minuten aan de kook. Als u merkt dat er te weinig vocht bij het fruitmengsel zit, geneer u dan niet om een klein beetje water toe te voegen.
Als alles ”mals” gekookt is, haalt u de kookpot van het vuur om er de confituursuiker bij te doen. Los dit goed op en breng alles terug aan de kook gedurende 3 minuten.
Check of het stollingspunt bereikt is en doe vervolgens in propere bokaaltjes. Laat ze omgekeerd afkoelen.

Drie originele taartrecepten uit de 19de eeuw
De recepten zijn voor Engelsche appeltaart, Fransche taart en Amandeltaart met krenten. Wilt u eens iets anders proberen en proeven hoe een taart nou eigenlijk smaakte in de 19e eeuw? Ga dan eens aan de slag met deze bijzondere recepten!

 Engelsche appeltaart
Doe kleingesnedene zure appelen in eenen schotel met wijn; suiker , kaneel en citroenschillen; roer dit onder elkaar; leg het met schijfjes boter in een vooraf bereide korst met rand.; leg er ook een deksel van deeg op en laat het gaarbakken.
Roer vorts een weinig meel, eijeren, suiker, citroenschillen en room op het vuur onder elkander; de taart opgedischt zijnde, doet men het gezegde mengsel in den schotel; het wordt bij de taart gebruikt.

Fransche taart
Men neemt omtrent eene kan room, eenige kleingeklopte eijerdojers, een paar gestampte beschuiten, suiker, kaneel, gekonfijte oranjesnippers, eene once gestampte pimpernoten (pistachenoten) en roert alles op het vuur tot eene taaije brij, die men geheel koud laat worden.
Dan maakt men van amandeldeeg een onderblad, met een rand erom; vervolgens doet men het bovengemelde erin; belegt het met kleine schijfjes boter en laat het langzaam in een taartenpan (met vuur op de deksel) gaarbakken. Men kan ook een korst van taartedeeg maken en het daarin gaarbakken.
  
Amandeltaart met korenten
Men stampt ene handvol Amandelen, oogstpruimen, rozijnen en korenten dooreen; doch men moet de steenen uit de pruimen doen; meng er wat suiker onder; maak voorts een bodemstuk met een sierlijken rand, doe het er mengsel in en laat het ten halve bakken; dan besprenkt men de korst van de taart met rozenwater en het geel van een ei; bestrooi het met suiker en laat het gaarbakken. Onder het geel van een ei bedoelt men het geel van een hard gekookt ei en het kruim hiervan werd op de taartrand gestrooid.