Ontstaan Brugs Kokkerellen

In 2004 werd een tweede werkgroep opgericht: Brugs Kokkerellen. Deze werd op gepaste wijze voorgesteld in de museumkeuken van de Potterie. Brugs Kokkerellen wil in de eerste plaats Brugse gerechten en specialiteiten in ere houden. Maar hun werking is veel breder. Zij bestuderen ook oude West-Vlaamse eetculturen, wellevendheidsregels, oude en vergeten recepten en groenten, geneesmiddelen uit de natuur, kortom alles wat met het vroegere dagelijks leven te maken heeft in onze streek. De eerste leden waren: Ewald Vancoppenolle, Ronny Vanaelst, Yvette Kemel, Monique Vandenabeele en Johan Willems. Intussen zijn er al enkele wijzigingen bij de leden van de groep, deze bestaat nu uit: Ewald Vancoppenolle, Ronny Vanaelst, Monique Vandenabeele, Dirk Soenen en Frank De Velter. De werkgroep organiseerde een eerste tentoonstelling met bijbehorende brochure in 2006 met als titel De keuken van Weleer. In september 2008 was er een tentoonstelling Gezonde voeding uit de huisapotheek. In 2006 werd in Vlaanderen de eerste editie georganiseerd van de Week van de Smaak. In het hof van Watervliet organiseerde Vormingsplus drie kook workshops op zaterdag 18 november met groenten en fruit als rode draad. De werkgroep Brugs Kokkerellen was er gevraagd om demonstraties te geven tijdens de pauzes. De aanwezigen konden er kennismaken met nog gekende en ongekende recepten met varkensvlees. Er volgde ook een proeverij van verschillende soorten bloedworst. De werkgroep gaat regelmatig op stap naar diverse locaties die verband houden met hun onderwerp. In 2007 organiseerden zij voor onze leden een uitstap naar het Museum voor Volkenkunde in Leiden voor de tentoonstelling Eten, tradities, taboes en delicatessen.Het werd een wereldreis doorheen allerlei ongekende smaken en tradities.

De werkgroep streeft ernaar om zoveel mogelijk van ons culinair erfgoed te onderzoeken en eventueel oude (streek)gerechten te promoten. Er zijn nog enorm veel mogelijke projecten en de werkgroep staat te popelen om er enkele uit te werken.

Klik op de foto om te vergroten

Openingsfeest in de keuken van het Oud Sint-Jan

De werkgroep organiseerde hun eerste tentoonstelling met bijbehorende brochure in 2006 met als titel De keuken van Weleer. In deze tentoonstelling kon men kennis maken met recepten van onze voorouders. Ook de evolutie in de keuken en de invloed van reclame kwamen aan bod.

In september 2008 was er de tentoonstelling Gezonde voeding uit de huisapotheek. Deze tentoonstelling gaf ons een kijkje in de dagdagelijkse wereld van onze grootouders en hoe zij met kruiden en allelei middeltjes zichzelf genazen. Ook werd er aandacht besteed aan oude snoepjes.