👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Brugs Kokkerellen -  Gezondheidsapotheek -  geschiedenisbrugge

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

De gezondheidsapotheek tentoonstelling

Klik op de foto's
Levertraan

Levertraan is een dierlijke olie, gewonnen uit de lever van kabeljauw, schelvis en andere vissen uit de familie van schelvissen. Soms wordt ook de lever van heilbot gebruikt. Het is een vette olie en het bevat jodium, fosfor, en vitamine A en D en is tevens één van de producten met het hoogste gehalte aan omega-3 vetzuren. In vrijwel alle levertraanproducten zijn de niveaus van vitamine A en D die van nature in levertraan aanwezig zijn (en die kunnen fluctueren tussen verschillende charges) aangevuld met extra hoeveelheden van deze vitamines om tot constante (gestandaardiseerde) hoeveelheden vitamine A en D te komen.
 
Zuivere levertraan is een kleurloze of lichtgele olie, met een enigszins visachtige maar niet ranzige smaak en geur. Vroeger was er ook een minder zuivere kwaliteit, donkerder, met een ranzige smaak en een geur van rotte vis. Vanwege de soms nogal onaantrekkelijke smaak wordt levertraan tegenwoordig meestal in capsules ingenomen. Ook worden soms smaakstoffen van munt of citrusvruchten toegevoegd.
 
Omdat levertraan vitaminerijk is, werd het vroeger vaak gegeven aan kinderen vanwege het hoge gehalte aan vitamine D. Daarnaast werd het gebruikt als preventie tegen rachitis, een ziekte die het gevolg is van een tekort aan vitamine D.
 
Nadat vitamines in het midden van de twintigste eeuw chemisch konden worden geïsoleerd en aan melk en margarine toegevoegd, is de consumptie van levertraan sterk verminderd. Tevens raakte levertraan in de jaren zeventig uit de gratie omdat men het verwarde met walvistraan dat uit de beschermde walvis werd gewonnen. Walvistraan, verkregen door uitkoken van het spekvet van walvissen, diende echter als grondstof voor margarine.
 
 
De brochure De Gezondheidsapotheek is nog verkrijgbaar. mail me