Augustus 2018

Op zondag 19 augustus van 10.00 uur tot 12.00 uur is ons lokaal open voor een babbel en een drankje. Er zijn nog een aantal boeken te koop aan vriendenprijs.

Klik op de foto's om te vergroten

Het documentatiecentrum is open op donderdag 2, 9, 16, 23 en 30 augustus 2018 van 14.00 tot 17.30 uur.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

We staan ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.

Inventarissen klik hier

Bezoek aan het Brugse diamantmuseum

Wat:               begeleid bezoek aan het Brugse diamantmuseum

Wanneer:      zaterdag 11 augustus om 14.30 uur.

Waar:             Katelijnestraat 43 Brugge.

Wie:                gids: Brigitte Craeynest.

Prijs: 13 euro voor leden – 18 euro niet leden

Reserveren bij Ronny Vanaelst. Bij voorkeur per e-mail: ronnyvanaelst@skynet.be, eventueel telefonisch 0477/35.74.97 tussen 11 en 12 en tussen 14 en 17. Niet op zaterdag en zondag. Men kan inschrijven tot 6 augustus 2018. De reservatie is pas definitief zijn na betaling. Max. 25 personen.

In het diamantmuseum ontdekt u de geschiedenis van de diamant doorheen de eeuwen, met bijzondere aandacht voor de rol van de diamant in Brugge ten tijde van het hof van Bourgondië (14e – 15e eeuw). De belangrijke rol van de luxe-industrie in Brugge op schilderijen, sculpturen, wandtapijten en juwelen. Er zijn een paar in Brugge vervaardigde sieraden tentoongesteld.

Men leert er hoe de schaarse diamantvoorraden van de natuur ingenieus en geschikt ontgonnen worden, de unieke fysische kenmerken van diamant ende industriële toepassingen van diamant, onmisbaar voor het in stand houden van de moderne maatschappij.

De robot Boris uit Kiev (Oekraïne) die diamant vervaardigt uit grafiet, er is een ongeëvenaarde collectie van slijpwerktuigen te zien, heel wat toestellen die gebruikt werden tijdens de laatste decennia in de Vlaamse diamantindustrie. Daarnaast ziet u een verzameling van interessante en historische diamanten en diamanten juwelen.

Ontdek de geheimen van de mysterieuze diamantwereld tijdens een slijpdemonstratie speciaal voor de deelnemers van het Brugs Ommeland. Men krijgt antwoord op de vragen: Wat is een karaat? Hoe ziet een ruwe diamant eruit? Hoe sterk is het hardste materiaal op onze planeet?  Wat moet men doen om van een ruwe diamant een schitterend briljant te maken? Hoe lang duurt het slijpproces? En hoe word je een diamantslijper?