Brugs Uurtje

Moderator:   Nico Blontrock.

Wanneer: zondag 14 oktober van 11.00 tot 12.00.

Waar: 't Oud Handbodeghof Baliestraat 6 8000 Brugge

Organisatie werkgroep Brugs Dialect: Monique Vandenabeele, Freddy Clevers, Frank De Velder, Leo de Vlam, Eric Gallet, Eddy Pollet, Ronny Vanaelst, Monique Vandenabeele en Ewald Vancoppenolle.

Leden gratis, niet-leden € 3.

Open deur

Op zondag 15 oktober van 10.00 uur tot 12.00 uur is ons lokaal open voor een babbel en een drankje.

Het documentatiecentrum is open op donderdag 5, 12, 19 en 26 oktober van 14.00 tot 17.30 uur.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

Daarnaast staan we ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.

Inventarissen klik hier

Voordracht over het dateren en bewaren van (oude) foto’s

Op maandag 29 oktober om 20.00 uur kunt u komen luisteren naar een voordracht van Peter Eyckerman over het dateren van oude foto’s in het CM-gebouw Moerkerkse Steenweg 118 Brugge Sint-Kruis.

U mag eigen foto’s meebrengen om informatie te vragen.

U heeft vast nog ergens oude familiefoto’s liggen, maar als de betrokkenen niet meer leven, is het vaak moeilijk te achterhalen wie er op de foto’s is afgebeeld en wanneer of waar de foto’s zijn gemaakt. Een datering van een foto geeft een antwoord op het ‘Wanneer?’ maar kan in combinatie met andere gegevens ook tot een antwoord op de vragen ‘Waar?’ en ‘Wie?’ leiden.

Tijdens de voordracht komen de volgende vragen aan bod komen:

• Hoe kan je oude foto’s het best dateren? Welke elementen zijn daarbij belangrijk?
  • Welke dateringsmethodes zijn er en op welke bronnen kunnen we terugvallen?
  • Wat kunnen we eventueel nog meer afleiden uit de inhoud van een foto?
  • Wat zijn de risico’s bij bewaring en op welke manier bescherm en bewaar je foto’s het beste?

Peter Eyckerman is van opleiding landbouwkundig ingenieur, informaticus en gegradueerde in het bibliotheekwezen en de documentaire informatiekunde. Peter werkte de voorbije jaren als software developer, maar heeft sinds kort van zijn hobby zijn beroep gemaakt en doet nu professioneel aan genealogie. Ook voor het ontwikkelen van software op het vlak van erfgoed, heemkunde en genealogie kunt u bij hem terecht. Op zijn blog Spoorzoeker schrijft hij regelmatig over onlinebronnen om stambomen en familiegeschiedenissen te stofferen.