Oktober 2017

Op zondag 15 oktober van 10.00 uur tot 12.00 uur is ons lokaal open voor een babbel en een drankje.

Brugs Uurtje

Het Oud Handbogenhof Baliestraat 6 te Brugge

Zondag 8 oktober 2017 om 11.00 uur.

Moderator:   Nico Blontrock.

Organisatie werkgroep Brugs Dialect: Monique Vandenabeele, Freddy Clevers, Frank De Velder, Leo de Vlam, Eric Gallet, Eddy Pollet, Ronny Vanaelst, Monique Vandenabeele en Ewald Vancoppenolle.

Leden gratis, niet-leden € 3.

Het documentatiecentrum is open op donderdag 5, 12, 19 en 26 oktober van 14.00 tot 17.30 uur.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

Daarnaast staan we ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.

Inventarissen klik hier

Voordracht Adel binnenste buiten

Op maandag 30 oktober 0m 20.00 uur komt Geert gruyaert vertellen over de Belgische adel. Dit vindt plaats in het CM-gebouw MOerkerkse Steenweg 118 8310 Brugge Sint-Kruis.

Hoe is de adel ooit ontstaan... van de late middeleeuwen tot nu. Waar woonden zij, wat deden zij of wie waren zij?
Tijdens deze lezing gaan wij dieper in op het dagelijkse leven van de adel en hun personeel. Er wordt stilgestaan bij de heraldiek, de jacht, de zomerverblijven, de adelijke titels en de gebruiken.
Ook de afschaffing van de adel door de invoering van de Franse republiek en de herinvoering door de Belgische staat, m.a.w. de Belgische adel vandaag, komen aan bod.

Kasteel de Koude Keuken Sint-Andries archief Brugs OImmeland archief Brugs Ommeland