👷‍ Deze website loopt op haar laatste benen. In januari 2023 zal ze van het internet verdwijnen.👋
Activiteiten -  November -  geschiedenisbrugge

November 2022

Het documentatiecentrum is open op donderdag 5, 12, 19 en  26 november van 14.00 tot 17.30 uur.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

Daarnaast staan we ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.

Inventarissen klik hier

Voordracht:de Pourbuskaart van het Brugse Vrije

LEZING De Pourbuskaart door Doctor Jan Trachet

Wanneer: Maandag 28 november; start om 19.30 uur

Waar: CM lokaal, Moerkerkse Steenweg 118, 8310 Sint-Kruis

Prijs: Leden 2 euro, niet leden 5 euro

Met verkoopstand van onze publicaties, o.a. het nieuwste boek over Brugse badstoven.

In de 16de eeuw kreeg schilder Pieter Pourbus ( Gouda circa 1523 – Brugge 1584) een belangrijke opdracht om het Brugse Vrije op kaart te brengen. Hij schilderde de Zwinregio met aanduidingen van steden en dorpen. Zijn kaart wordt veel gebruikt bij lezingen over onze streek. In 2018 mochten wij deze tijdens een mooie tentoonstelling bewonderen.

Jan Trachet, geboren in 1987, studeerde archeologie aan de universiteit van Gent. Tijdens zijn studie verbleef hij een tijdje in de universiteit van Coimbra in Portugal. Zijn archeologische interesse kon hij uitstekend aanwenden bij het onderzoek naar verdwenen dorpen in Zeeland. Tussen 1000 en 1500 verdwenen zo maar 117 dorpen de meeste ingeslikt door de zee. Zijn onderzoek beperkte hij tot de dorpjes in het Zuidoosten van Zeeland. Zijn doctoraatonderzoek focuste hij op de ontwikkeling van het middeleeuws havensysteem tussen Brugge en het Zwin, voor Bruggelingen toch een interessante informatie.