Maart 2017

Brugs Uurtje

Waar:             ’t Oud Handbogenhof, Baliestraat 6 Brugge.

Wanneer:     zondag 12 maart van 11.00 tot 12.00.

Moderator:   Nico Blontrock.

Organisatie werkgroep Brugs Dialect: Freddy Clevers, Frank De Velder, Leo de Vlam, Eric Gallet, Eddy Pollet, Ronny Vanaelst, Monique Vandenabeele en Ewald Vancoppenolle.

Leden gratis, niet leden steunen ons met € 3.

Bezoek met gids aan het Zuivelmuseum

Wat:               bezoek aan het zuivelmuseum met gids

Wanneer:     zaterdag 18 maart 2017 om 14.15 uur.

Waar:             Zuivelmuseum Brugsesteenweg 68, 8370 Blankenberge – Uitkerke

Leden 6 euro – niet leden 8 euro, inbegrepen ingang, gids en koffie.
Inschrijven tot 13 maart bij Ronny Vanaelst. E-mail: ronnyvanaelst@skynet.be, tel. 0477/35.74.97 tussen 11.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 17.00. Niet op zaterdag en zondag.

Samenkomst aan de ingang van het museum. Voor wie met de wagen komt is er parking. Voor wie met de bus komt: neemt lijn 33 Brugge-Blankenberge aan perron 2 op het Zand in Brugge. Afstappen halte Autokerkhof in Uitkerke. Dan ongeveer 300 meter richting Blankenberge. Het museum bevindt zich aan de rechterzijde.

Het zuivelmuseum is een merkwaardige en unieke permanente tentoonstelling van zuivelmateriaal der lage landen.  De bezoeker wandelt er door de geschiedenis van de zuivelindustrie in Vlaanderen tijdens de voorbije vijf eeuwen en brengt het verhaal van de melk tot leven, van het verleden tot heden. U beleeft de sfeer van weleer in een mooie collectie oude boterkarnen, melkflessen, kaaspersen, laboratorium- materiaal, enz . U bewondert historische prenten, affiches en foto's. U maakt kennis met het winnen van de melk, de boter- en kaasproductie. De verkoop op de markten en aan huis door de melkboer.

De Zorge Moerkerkse Steenweg 194 Brugge Sint-Kruis
Zondag 19 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur

Ons lokaal is open voor een babbel en een drankje.
Er zijn nog een aantal boeken te koop aan vriendenprijs.

Het documentatiecentrum is open op donderdag 2, 9, 16, 23  en 30 maart van 14.00 tot 17.30 uur.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

Daarnaast staan we ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.

Inventarissen klik hier

Voordracht: Verborgen in het DNA

Op maandag 27 maart voordracht door Maarten Larmuseau Verborgen in het DNA.

In het CM-lokaal Moerkerkse Steenweg 118 Brugge Sint-Kruis.

Uitzonderlijk starten we om 19.00 uur.

Spreker: Maarten Larmuseau
Leden 2 euro, niet-leden 4 euro.

I.s.m. Familiekunde Vlaanderen regio Brugge.

Het gebruik van genetische informatie is sinds enkele jaren bijzonder populair onder genealogen. Toch zien velen het als een modetrend en is het nut voor familiekunde niet altijd even helder. DNA-onderzoek combineren met klassiek genealogisch onderzoek is de basis van de genealogische genetica en het opzet van de DNA-projecten van Familiekunde Vlaanderen (reeds meer dan 1 100 deelnemers).
Bij vergelijking van de deelnemers bleek ruim 40 procent genetisch verwant en bij die van “Belgische” origine zelfs ongeveer 50 procent. Dat betekent dat ze tussen nu en circa duizend jaar geleden een gemeenschappelijke voorvader hebben. Deze unieke resultaten kregen internationale belangstelling en zijn intussen gepubliceerd in twee boeken: DNA Brabant en DNA België.
Deze lezing analyseert de relevantie van DNA voor elke familiekundige via de allernieuwste resultaten van Vlaamse projecten in genetische genealogie."

Wij hopen dat de heer Maarten Larmuseau uw belangstelling mag wekken en dat wij u, uw familie en vrienden mogen verwelkomen op deze avond