Maart 2019

Brugs Uurtje

’t Oud Handbogenhof, Baliestraat 6 Bruggge

Zondag 10 maart van 11.00 tot 12.00.

Moderator:   Nico Blontrock.

Organisatie werkgroep Brugs Dialect: Freddy Clevers, Frank De Velder, Leo de Vlam, Eric Gallet, Eddy Pollet, Ronny Vanaelst, Monique Vandenabeele en Ewald Vancoppenolle.

Leden gratis, niet leden steunen ons met € 3.

De Zorge Moerkerkse Steenweg 194 Brugge Sint-Kruis ® Yvette Kemel
Zondag 17 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur

Ons lokaal is open voor een babbel en een drankje.Er zijn nog een aantal boeken te koop aan vriendenprijs.

Het documentatiecentrum is open op donderdag 7, 14, 21  en 28 maart van 14.00 tot 17.30 uur.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

Daarnaast staan we ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.

Inventarissen klik hier

Voordracht Van Sint-Maartenavond tot Lichtmis

Maandag 25 maart om 20.00 uur.

CM-gebouw Kon. Astridlaan 2, 8200 Sint-Michiels. Op de hoek met de Rijselstraat

Spreker: Antoon Naert.

Leden betalen 2 euro – niet-leden 5 euro.

I.s.m. Familiekunde Vlaanderen regio Brugge.

De voordracht spitst zich in de eerste plaats toe op het vraagstuk van de zogenaamde continuïteit tussen heidense en christelijke praktijken, maar dan vanuit een puur wetenschappelijke hoek bekeken.  Komen aan bod : de wijze waarop in de laatantieke en vroegmiddeleeuwse periode de kalender werd vorm gegeven, de wijze waarop uit een algemeen bestaand ritueel repertorium werd geput om “nieuwe” feestvormen op te bouwen, de ontkrachting van “Germaanse” en “Keltische” modellen, de opbouw van een mythologisch gods- en religiebeeld (in tegenstelling tot het wijsgerige) in de laatantieke periode dat mogelijkheden schiep voor een vroegmiddeleeuwse vorm van christendom die nader bij het Noord-gallische denken aansloot, de wijze waarop dit alles uiteindelijk werd vertaald in volkse feesten, …  Het verhaal wordt telkens zo veel mogelijk doorspekt met voorbeelden het ruime Brugse Ommeland.

Dr. Antoon Naert studeerde archeologie, monumentenzorg en middeleeuwse studies aan de K.U.Leuven, waar hij momenteel doctoreert in de vroegchristelijke archeologie. Zijn voornaamste onderzoek domein ligt op het keerpunt tussen de antieke beschaving en de vroege middeleeuwen.