Juni 2017

Op zondag 18 juni van 10.00 uur tot 12.00 uur is ons lokaal open voor een babbel en een drankje.

Documentatiecentrum De Zorge

Het documentatiecentrum is open op donderdag 1, 8, 15 en 22 juni van 14.00 tot 17.30 uur.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

Daarnaast staan we ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.

Inventarissen klik hier

Gegidste rondleiding op de restauratiewerf van het Gruuthusepaleis

Foto: Musea Brugge

Op zaterdag 10 juni om 14.00 uur. samenkomst op de binnenkoer van het Gruuthusepaleis, toegankelijk via de inkompoort. Gidsen:  Leentje Gunst (Dienst Patrimoniumbeheer) en Inge Geysen (Musea Brugge).

2 euro voor leden, 5 euro voor niet-leden.

Maximum 2 groepen van 20 personen. Inschrijven tot 3 juni bij Ronny Vanaelst. E-mail: ronnyvanaelst@skynet.be, tel. 0477/35.74.97 tussen 11.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 17.00. Niet op zaterdag en zondag.

In oktober 2014 gingen de restauratiewerken aan het Gruuthusepaleis van start. De daken zijn aangepakt, de gevel aan de kant van de Reie werd gereinigd en alle buitenschrijnwerk is opnieuw geschilderd.

Enkele houten binnen- vloeren zijn verstevigd om de vele bezoekers te kunnen dragen, de Belvédèretoren is mooi gerestaureerd en het kleurrijke neogotische schilderwerk wordt in eer hersteld. Tegen de zomer van 2017 lopen deze grote werken op hun einde.

Op 10 juni kan je als lid van onze heemkundige kring het resultaat komen ontdekken tijdens een exclusief bezoek met de projectleiders van de stedelijke dienst Patrimoniumbeheer en Brugse Musea. Het is ook de laatste kans om het interieur te betreden vooraleer een volledige herinkleding en museale herinrichting van start zal gaan. Tijdens het bezoek wordt ook dieper ingegaan op de vondsten die het unieke karakter van de Gruuthuse-bidkapel nog meer in de verf zetten. (kd)

Daguitstap Lesinnes, Wannebecq en Notre-Dame Ó la Rose

Foto:Frank Develder

Op vrijdag 23 juni 2017 om 8.00 uur,samenkomst op de P & R Steenbrugge (einde Baron Ruzettelaan). Organisatie:  Monique Vandenabeele & Frank De Velder.

Programma:

Vertrek om 8.00 uur stipt op de randparking Steenbrugge. Bij aankomst in Lessines is er onthaal met koffie of thee en koekjes. Daarna vertrekken we met onze eigen bus en een lokale Nederlandstalige gids naar het geboortehuis van René Magritte, daarna brengen we een bezoek aan de oude en de bestaande porfiersteengroeven in Lessines en  rijden we voorbij het kasteel de l' Estriverie in het Bois-de-Lessines. We houden even halt voor een bezoek aan het Romaans kerkje van Wannebecq.

Op de middag lunchen we in een plaatselijk restaurant. Na de middag volgt een bezoek met Nederlandstalige gidsen aan het museum Hôpital Notre-Dame à la Rose. Op einde van de namiddag genieten we van een lokale streekspecialiteit met koffie of thee. Einde voorzien rond 19.00 uur op de P&R Steenbrugge.

Prijs: 65 euro - bus, drinkgeld chauffeur, gidsen in voor- en namiddag, koffie of thee met koekjes in de voormiddag, lunch (soep met brood, warm hoofdgerecht, dessert, 2 drankjes, koffie), toegangsgelden voor de musea, taart met koffie of thee in de namiddag.

Betaling: door overschrijving op BE23 0353 2834 0391 op naam van Brugs Ommeland vzw, met vermelding: dagreis 23 juni 2017. Inschrijven bij Ronny Vanaelst met vermelding naam deelnemers, telefoonnummer en e-mailadres. De reservering is pas geldig na betaling. De inschrijvingen worden afgesloten op dinsdag 20 juni. Eventuele annulatie mits geldige reden, vóór deze datum, worden nog integraal terugbetaald.