Brugs Uurtje

't Oud Handbogenhof ® Yvette Kemel

't Oud Handbogenhof, Baliestraat 6 Brugge.

Zondag 10 februari van 11.00 tot 12.00 uur.

Moderator: Nico Blontrock.

Organisatie werkgroep Brugs Dialect: Freddy Clevers, Frank De Velder, Leo de Vlam, Eric Gallet, Eddy Pollet, Ronny Vanaelst, Monique Vandenabeele en Ewald Vancoppenolle.

Leden gratis, niet leden steunen ons met € 3.

Het documentatiecentrum is open op donderdag 7, 14, 21 en 28 februari 2019 van 14.00 tot 17.30 uur.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

We staan ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.

Inventarissen klik hier

Nieuw causerie op zondagmorgen. Medische en huishoudelijke voorwerpen in tin.

Zondag 17 februari 2019 van 10.15 uur.
De Zorge Moerkerkse Steenweg 194 Brugge Sint-Kruis.
Gilbert Hoef.

Deze activiteit is gratis.

De causerie op zondagmorgen is een nieuw initiatief van het Brugs Ommeland. Bedoeling is om een 4-tal keer per jaar een gast uit te nodigen op de derde zondag van de maand voor een losse babbel van een drie kwartier. Er is gelegenheid om vragen te stellen of een praatje te maken bij een drankje. Het is zeker niet de bedoeling een voordracht te houden. Iemand kan zijn hobby of verzameling komen voorstellen, voorwaarde is dat het om een heem- volks- of geschiedkundig onderwerp gaat. Ook een boekvoorstelling of speciaal project komen in aanmerking. Voor 2019 zijn er al een paar kandidaten maar wie interesse heeft kan zich nog aanmelden.

Voor de tweede editie hebben we Gilbert Hoef uitgenodigd. Hij gaat ons o.a. vertellen over Het Brugs tin en de huismerken. Aan de hand van enkele voorbeelden en een korte PowerPoint leert hij ons een en ander over schalen, kannen of kandelaars in tin. Nu vooral bekend als siervoorwerp maar ooit werd een dagelijks gebruiksvoorwerp voor de elite.

Vanaf de middeleeuwen tot in de 18de eeuw is tin de grondstof bij uitstek voor het vervaardigen van alle drink-, eet- en tafelgerei. Nogal wat tinnegieters waren ook in Brugge actief en signeerden hun werk met een eigen tinmerk.

In de loop van de 18de eeuw wordt het gebruik van tin langzaam maar zeker verdrongen door nieuwe materialen zoals keramiek, glas, steengoed, porselein en dergelijke. Op het einde van de 19de eeuw bleef nog maar heel weinig over van het eens zo bloeiende ambacht. In de jaren negentig van vorige eeuw was dit alles definitief voorbij.

Hebt u een tinnen voorwerp en bent u al een hele tijd benieuwd naar de erfgoedwaarde of waarvoor het voorwerp diende? Breng het gerust mee

Voordracht Roeland van Brugge.

Maandag 25 februari om 20.00 uur.
CM-gebouw Kon. Astridlaan 2, 8200 Sint-Michiels. Op de hoek met de Rijselstraat.
Marcel Van Brussel.

Leden betalen 2 euro – niet-leden 5 euro.

I.s.m. Familiekunde Vlaanderen regio Brugge.

Op 20 sept. 1519 verlaat een vloot van 5 schepen onder bevel van Magellaan de Spaanse haven San Lucar met bestemming de Molukken, de “specerij-eilanden”…

Roeland was één van de 5 Zuid-Nederlanders, die deelnamen aan deze eerste wereldomzeiling met Magellaan, van 1519 tot 1522. Onze stadsgenoot heeft die reis overleefd, hij heeft bovendien een rol gespeeld bij het vinden van een uitweg in de Straat van Magellaan, door het beklimmen van een heuvel welke sindsdien zijn naam draagt: “Campana de Roldán” of “Roldan’s Bell”. De naam van een Brugs kanonnier staat bijgevolg op diverse wereldkaarten uit de 16de eeuw!

Dankzij de cartografie is zijn naam de geschiedenis ingegaan, maar de man en zijn actie zijn in onze Lage Landen om diverse redenen in de vergeethoek geraakt.

Stadsgenoot Marcel Van Brussel is als amateurhistoricus al jaren gefascineerd door deze unieke Brugse figuur en tracht zijn levensloop en rol in de geschiedenis te reconstrueren. (zie Brugs Ommeland 2008/1: “De Bruggeling Roldan en de eerste wereldomzeiling van Magellaan”)

Hij vertelt over de betekenis van de Vlamingen in de Spaans/ Portugese ontdekkingsreizen, het verloop van de wereldreis van Magellaan en de bijdrage van Roeland in het verhaal.

Beelden uit de reis van de auteur tot in de Straat van Magellaan ondersteunen de lezing.

Het is zijn betrachting de figuur van Roeland uit de vergeethoek te halen en hem zijn plaats in onze maritieme geschiedenis te geven die de man verdient.