Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Februari 2020

Het documentatiecentrum is open op donderdag 6, 13, 20 en 27 februari 2020 van 14.00 tot 17.30 uur.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

We staan ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.
 
Inventarissen klik hier

Causerie op zondagmorgen.


Prenten met stadsgezichten uit de 19de eeuw.

Zondag 16 februari 2020 om 10.15 uur.
De Zorge Moerkerkse Steenweg 194 Brugge Sint-Kruis.
Marc Ryckaert.

Deze activiteit is gratis.

In het tweede kwart van de 19de eeuw verschijnen talrijke prenten met stadsgezichten. Onder de invloed van de romantiek zijn afbeeldingen van pittoreske hoekjes en historische gebouwen erg populair. Maar ook de opkomst van nieuwe druktechnieken, zoals staalgravure en steendruk, spelen een belangrijke rol. Brugge, met zijn vele monumenten en schilderachtige plaatsen, is hierbij een geliefkoosd onderwerp. De afbeeldingen variëren van het eenvoudigste prentje tot de grote, luxueuze platen uit het Album Pittoresque (1837-1840). Tekenaars en drukkers uit Brugge, maar ook uit andere steden en zelfs uit het buitenland, produceren vele tientallen aantrekkelijke prenten. Deze prenten werden al in de tijd zelf verzameld door liefhebbers, maar ook nu nog zijn het gegeerde verzamelobjecten. Eens je de verzamelmicrobe te pakken hebt, raak je er niet meer van af.

De causerie op zondagmorgen is een nieuw initiatief van het Brugs Ommeland. Bedoeling is om een 4-tal keer per jaar een gast uit te nodigen op de derde zondag van de maand voor een losse babbel van een drie kwartier. Er is gelegenheid om vragen te stellen of een praatje te maken bij een drankje. Het is zeker niet de bedoeling een voordracht te houden. Iemand kan zijn hobby of verzameling komen voorstellen, voorwaarde is dat het om een heem- volks- of geschiedkundig onderwerp gaat. Ook een boekvoorstelling of speciaal project komen in aanmerking. Voor 2020 kan men zich nog aanmelden.

Voordracht: Middeleeuwse dienstencentra en hun activiteiten


Op maandag 24 februari om 19.30 uur komt Lionel De Decker spreken over middeleeuwse dienstencentra en hun activiteiten.

Dit vindt plaats in het CM-gebouw Sint-Michiels Kon. Astridlaan 2.

Door de eeuwen heen bestonden in Brugge tal van diensten om de bewoners te helpen. De spreker toont ons hoe een dienstencentrum er vroeger uitzag.

Op verschillende manieren droeg men bij om het leven van mensen die het moeilijk hadden zoveel mogelijk te begeleiden en te ondersteunen.

In deze voordracht worden de rol van de kerk, het onderwijs, de geneesheiligen, de bestraffingen, de armenzorgen en de vleselijke verlokkingen uitvoerig belicht.