Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

februari 2017


Op zondag 19 februari van 10.00 uur tot 12.00 uur is ons lokaal open voor een babbel en een drankje. Er zijn nog een aantal boeken te koop aan vriendenprijs.

Klik op de foto's om te vergroten

Brugs Uurtje

Wat:  Brugs uurtje

Waar: 't Oud Handbogenhof, Baliestraat 6 Brugge.

Wanneer: zondag 12 februari van 11.00 tot 12.00 uur.

Moderator: Nico Blontrock.

Organisatie werkgroep Brugs Dialect: Freddy Clevers, Frank De Velder, Leo de Vlam, Eric Gallet, Eddy Pollet, Ronny Vanaelst, Monique Vandenabeele en Ewald Vancoppenolle.

Leden gratis, niet leden steunen ons met € 3.

Brugs uurtje met Lucien Hoppe

Lucien Hoppe is opgegroeid in de buurt van de Vlamingdam en van het Klaverstraatje.  Hij liep school bij de "Arme Frères" in de Ezelstraat, is vanaf zijn 14 gaan werken. Hij bulkt van de verhalen en anekdotes.  Zo komen we straks meer te weten over de familie "van zoender ielens", over ettelijke verdwenen Brugse cafés, over de lonen in de jaren '60 van de vorige eeuw, over de "Galge" op Sint-Andries, over zijn liefde voor het accordeon, over zijn kozijn Fernand Bourdon, over...en over....

En wedden dat deze bewaarder van volkse Brugse liedjes er enkele zal brengen voor de toehoorders? Of misschien ook vertelt over zijn passie om Brugse woorden en uitdrukkingen neer te pennen? En zoals steeds deze tip: zorg dat je ruimschoots op tijd bent want vol is vol..... (Nico Blontrock)

Het documentatiecentrum is open op donderdag 2, 9, 16 en 23 februari van 14.00 tot 17.30 uur.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

We staan ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.
 
Inventarissen klik hier

Voordracht: Karel van Sint-Omaars, plantkundige en humanist

Op maandag 27 februari om 20.00 uur komt Jacques De Groote spreken over Karel van Sint-Omaars.

Cm-gebouw Moerkerkse Steenweg 118 Brugge Sint-Kruis.

Leden 2 euro, niet-leden 4 euro.

I.s.m. Familiekunde Vlaanderen regio Brugge.

Karel van Sint-Omaars (Moerkerke, 1533 - 12 februari 1569), heer van Moerbeke, Dranouter, Merris, Oudenem, Moerkerke, etc. was een Vlaams plantkundige en humanist in het graafschap Vlaanderen. Hij bewoonde het Kasteel van Moerkerke en was tevens heer van Dranouter. Daarnaast bezat hij ook nog een huis in Brugge aan de Koningsbrug, genaamd hof van Praet of hof van Ryckenburg (Richebourg), langs de Spiegelrei. Als botanicus maakte hij veel werk van de beschrijving van de inlandse fauna en flora. Dankzij hem werd in Brugge een hoogtepunt bereikt op het gebied van de botanica. De grote wetenschapper Lobelius (1538-1616) heeft van hem geschreven dat hij zijns ghelijcke niet ghehadt en heeft onder alle de Cruyde-Liefhebbers van Europa om alle de gheslachten van cruyden tzy vremde oft intlandsche te doen naer tleven conterfeyten gheenen cost spaerende. Rond zijn kasteel in Moerkerke bij Brugge had hij een van de mooiste tuinen uit die tijd aangelegd. Luigi Guicciardini vond het de moeite waard om in zijn beschrijving van de Nederlanden ook de tuin van Karel van Saint-Omer te vermelden. En Antonius Sanderus roemde hem in zijn Flandria Illustrata en schreef dat hij als geen ander de kennis van planten en dieren bezat. Lees meer op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_van_Sint-Omaars