februari 2018

Op zondag 19 februari van 10.00 uur tot 12.00 uur is ons lokaal open voor een babbel en een drankje. Er zijn nog een aantal boeken te koop aan vriendenprijs.

Klik op de foto's om te vergroten

Brugs Uurtje

Wat:  Brugs uurtje

Waar: 't Oud Handbogenhof, Baliestraat 6 Brugge.

Wanneer: zondag 11 februari van 11.00 tot 12.00 uur.

Moderator: Nico Blontrock.

Organisatie werkgroep Brugs Dialect: Freddy Clevers, Frank De Velder, Leo de Vlam, Eric Gallet, Eddy Pollet, Ronny Vanaelst, Monique Vandenabeele en Ewald Vancoppenolle.

Leden gratis, niet leden steunen ons met € 3.

Het documentatiecentrum is open op donderdag 1, 8, 15 en 22 februari 2018 van 14.00 tot 17.30 uur.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

We staan ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.

Inventarissen klik hier

Voordracht: Tafelen in een bad en nog iets meer in het middeleeuwse Brugge.

Op maandag 26 februari om 20.00 uur komt Jean Luc Meulemeester spreken over voeding en badrituelen in het Middeleeuws Brugge.

Cm-gebouw Moerkerkse Steenweg 118 Brugge Sint-Kruis.

Leden 5 euro, niet-leden 10 euro tijdens de voordracht zijn er versnaperingen voorzien.

I.s.m. Familiekunde Vlaanderen regio Brugge.

Het nemen van een bad kent een oosterse oorsprong. Vanuit het Nabije Oosten zijn badhuizen pas in de late Middeleeuwen in West-Europa, waarschijnlijk dankzij de kruistochten, doorgedrongen. In Brugge dateert de oudste vermelding uit 1303. Grotere steden bezaten er tientallen verspreid over de diverse wijken. In Brugge zijn er omstreeks 1500 een veertigtal aan te wijzen waarvan een concentratie in de Sint-Gilliswijk, het vroegere havenkwartier. Meestal lagen ze dicht bij een fontein of in de nabijheid van het waterhuis, kwestie van gemakkelijker over watertoevoer te beschikken. Sommige waren enkel voor mannen, andere voor vrouwen, maar de gemengde stoven trokken ongetwijfeld de meeste gasten. Al op het einde van de vierde eeuw verbood de Kerk tijdens de synode van Laodicea (Turkije) nochtans uitdrukkelijk het gemengd baden. Tegen een bepaalde prijs kon iedereen er warmwater- of stoombaden nemen. De populariteit van dergelijke stoven had wellicht niet alleen te maken met het feit dat de meeste huizen niet over een eigen badgelegenheid beschikten.

Uit heel wat bewaarde afbeeldingen van middeleeuwse stoven, weliswaar dikwijls geschilderd met een moraliserende bedoeling of bij een gelijkaardige tekst, blijkt zonder meer dat dergelijke instellingen in trek waren, zeker bij de rijkere klasse. Naast de genoegdoeningen van het baden en het lekker eten werd intussen ook seksuele bevrediging bezocht.