Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Augustus 2018


Op zondag 19 augustus van 10.00 uur tot 12.00 uur is ons lokaal open voor een babbel en een drankje. Er zijn nog een aantal boeken te koop aan vriendenprijs.

Klik op de foto's om te vergroten

Het documentatiecentrum is open op donderdag 2, 9, 16, 23 en 30 augustus 2018 van 14.00 tot 17.30 uur.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

We staan ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.
 
Inventarissen klik hier

Tentoonstelling 1914-18 – De Slag om de Noordzee

Tentoonstelling 1914-18 – De Slag om de Noordzee

Wanneer:     vrijdag 17 augustus om 14.30 uur.

Waar:             Provinciaal Hof Markt 3, samenkomst aan de ingang.

Wie:               gids: Paul Vrielynck.

Prijs:              6 voor leden – 9 euro niet leden, ter plaatse te betalen.

Reserveren bij Ronny Vanaelst voor 11 augustus. Bij voorkeur per e-mail: ronnyvanaelst@skynet.be, eventueel telefonisch 0477/35.74.97 tussen 11 en 12 en tussen 14 en 17. Niet op zaterdag en zondag.  Max. 25 personen.

Op de tentoonstelling 1914-18 - De Slag om de Noordzee ontdek je het onderbelichte verhaal van de oorlog op zee én van de essentiële rol van de stad Brugge als zenuwcentrum van de hele operatie.

Dat de Vlaamse IJzerstreek vier jaar lang het bloederige strijdtoneel van de Groote Oorlog vormde, is algemeen bekend. Soms wordt echter vergeten dat de Eerste Wereldoorlog niet enkel uitgevochten werd in de loopgraven rond de IJzer, maar dat ook in het kustgebied tussen de frontlinie en de Nederlandse grens een goed geoliede oorlogsmachine opgezet werd door het Duitse Marinekorps Flandern. Gezien het uitzonderlijke strategische belang van deze contreien als uitvalsbasis voor de strijd op en boven de Noordzee, installeerden de Duitse bezetters immers een uitgebreid netwerk van oorlogshavens, artilleriebatterijen, bunkers en vliegvelden in dit gebied. De onderzeeërs en torpedojagers van het Marinekorps - dat zijn hoofdkwartier opzette in het Provinciaal Hof op de markt van Brugge - zaaiden vanuit de havens van Oostende en Zeebrugge jarenlang algemene terreur op de Noordzee en brachten in totaal niet minder dan 2550 geallieerde schepen tot zinken. Deze ongebreidelde duikbotenoorlog zou uiteindelijk mede aan de basis liggen van het Amerikaanse besluit om toe te treden tot de Eerste Wereldoorlog, een beslissing die het verdere verloop van de Groote Oorlog grondig beïnvloedde.

Het Provinciaal Hof in Brugge vormt, als voormalige hoofdzetel van het Marinekorps Flandern, het perfecte decor voor de tentoonstelling 1914-18 de slag om de Noordzee. Aan de hand van historische objecten en nooit eerder vertoonde illustraties brengt deze tentoonstelling het onderbelichte verhaal van de oorlog op zee én de essentiële rol van de stad Brugge als zenuwcentrum van de hele operatie, onder de aandacht van het grote publiek.