Augustus 2017

Bezoek tentoonstelling Van perkament naar papier

Bezoek met gids aan de tentoonstelling Van perkament tot papier op 26 augustus 2017 om 14.30. In het Romeins Archeologisch Museum Marktstraat 25 8460 Oudenburg.

Leden Brugs Ommeland en Familiekunde Vlaanderen Regio Brugge 9 euro, niet-leden 12 euro.

Samenkomst aan de ingang van het museum

Verplicht reserveren bij Ronny Vanaelst, e-mail: ronnyvanaelst@skynet.be, tel. 0477/35.74.97 tussen 11.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 17.00. Niet op zaterdag en zondag. Betaling: door overschrijving op BE23 0353 2834 0391 op naam van Brugs Ommeland vzw, met vermelding: Uitstap Oudenburg.

Het scriptorium en de bibliotheek van de Sint-Pietersabdij van Oudenburg

Oudenburg biedt tijdens het najaar een uitzonderlijke tentoonstelling aan. In Oudenburg lag destijds één van de voornaamste abdijen aan de Vlaamse kust: de Sint-Pietersabdij. Net zoals alle andere benedictijnerkloosters bouwden de monniken er een bibliotheek en scriptorium uit. Deze boeken en handschriften kwamen na de Franse Revolutie op diverse plaatsen terecht. In het najaar 2017 komen die manuscripten en drukwerken voor eventjes naar hun oorspronkelijke plaats terug. Niet alleen onze grote erfgoedbibliotheken in Vlaanderen werken aan dit project mee (zoals de Brugse Seminariebibliotheek, Brugse Stadsbibliotheek, Brugs Rijksarchief, Brugse Stedelijke Musea, Brugs Stadsarchief maar ook de Bibliotheek van de Gentse universiteit en de Kon. Bibliotheek van België, alsook enkele abdijbibliotheken), maar evenzeer een aantal bibliotheken uit het buitenland, zoals Haarlem, Deventer en Trier. Het wordt een tentoonstelling met pareltjes van kalligrafie en drukkunst.  Een bijhorend boek, geschreven door enkele eminente historici, vult de gegevens over deze zeldzame collectie aan. Inleidend zullen enkele hedendaagse kunstenaars hun visie op de boekwereld brengen. Een didactisch luik vormt de inleiding voor deze unieke tentoonstelling.