April 2019

Zondag 21 april van 10.00 uur tot 12.00 uur is ons lokaal is open voor een babbel en een drankje.

Documentatiecentrum De Zorge

Het documentatiecentrum is open op donderdag 4, 11, 18 en 25 april van 14.00 tot 17.30 uur.

Ons centrum bevat heel wat documentatie over diverse heem- en geschiedkundige onderwerpen. In het fotoarchief zitten meer dan 3000 foto’s over Brugge, de randgemeenten en diverse andere gemeenten in de omtrek. Daarnaast bezit het centrum 120 verschillende tijdschriften uitgegeven door West-Vlaamse geschied-, heem- en volkskundige verenigingen en een bibliotheek met heel wat interessante en unieke werken. Een deel van de tijdschriften is op inhoud ontsloten en staat op Internet zodat u uw bezoek kunt voorbereiden. Ook een aantal van onze collecties zijn ontsloten op inhoud en staan op onze website.

Daarnaast staan we ter we beschikking om allerlei heem-of geschiedkundige vragen te beantwoorden of om u op weg te helpen bij u opzoekingen. Ook voor het lezen van oude documenten kan u bij ons terecht.

Inventarissen klik hier

Voordracht: Hoe vrouwen leefden in de laatmiddeleeuwse Nederlanden

Andrea Bardyn

Maandag 29 april om 19.30 uur.
CM-gebouw Kon. Astridlaan 2, 8200 Sint-Michiels. Op de hoek met de Rijselstraat.

Andrea Bardyn.

Leden betalen 2 euro – niet-leden 5 euro.

I.s.m. Familiekunde Vlaanderen regio Brugge.

In de 16de-eeuw maakte de Italiaan Lodovico Guicciardini een lange reis door de Nederlanden. In zijn reisdagboek lezen we hoe hij zich verbaasde over de vrouwen die hij tegenkwam. Zij bekommerden zich niet alleen om het huishouden, maar bedreven ook naarstig ‘mannelijke activiteiten’ zoals handel en bewogen vrij in de stad om hun zaken af te handelen.  Zijn beschrijving staat ver af van het nog steeds erg dominante beeld van vrouwen in de middeleeuwse en vroegmoderne steden, die nog al te vaak als passieve en brave huisvrouwen worden beschreven of zelfs onvermeld blijven in geschiedenisboeken. Deze voordracht biedt aan de hand van concrete bronfragmenten uit de late middeleeuwen (14de-16de eeuw) inzicht in verschillende facetten van het leven van laatmiddeleeuwse vrouwen. In haar betoog zal Andrea Bardyn boorbeelden aanhalen uit Brugge.

Andrea Bardyn is aspirant van het FWO-Vlaanderen. Zij is verbonden aan de onderzoeksgroep middeleeuwse geschiedenis aan de KULeuven en het Centrum voor Stadsgeschiedenis aan de Universiteit van Antwerpen.

CM-gebouw Sint-Michiels